onsdag 16 februari 2011

Den nya skolan

Det har talats om den nya skolan - om satsningar hit och satsningar dit.
Det låter vackert och bra när Björklund står där och predikar, få ser bakom orden.
De hör att skolor som presterar bra skall premieras och tänker att "Bra då kommer skolorna satsa på bättre undervisning". Döva inför det faktum att de skolor som presterar bra och kommer att premieras finns i områden med hög socioekonomisk status, de skolor som inte behöver extraresurser för att prestera bättre - deras elever lyckas redan. Det är dit pengarna kommer att gå.


Skolorna som behöver resurser kommer att straffas ytterligare, hamna ännu en bit på efterkälken, deras elever kommer att få ännu mindre resurser relativt sett - och de kommer att prestera ännu sämre.


Var är pengarna som borde vara satsade här Björklund?


Ur DN
Allt fler föräldrar anmäler att deras barn inte får eller kan gå i skolan. Antalet anmälningar om detta ökade med 68 procent, till 239 anmälningar, under förra året.
Ekot i Sveriges Radio har talat med en 16-åring med ADHD som fick beskedet att det inte fanns några lediga platser på skolformer som skulle passa honom.


Var är ert ansvar för dessa elever? När får vi se en skolreform som satsar resurser där de verkligen behövs? I skolan hos de elever som inte är självgående, som behöver extrastöd, som behöver lärare med tid att lära och inte bara föreläsa, med utbildningar som syftar till att ge alla en god grund att stå på inför framtiden.
När skall ni se att våra barn och ungdomar inte kan skyfflas ut i livet enligt en löpande-band princip?


När skall skolor i utsatta områden, skolor med stora behov, skolorna som inte lyckas och därför behöver resurserna - när skall de få det där stödet de så väl behöver för att lotsa våra barn och unga till kunskap?


När skall ni ta ansvar för dem som ni lämnar utanför i ert system?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar