onsdag 29 januari 2014

LRF hamburgare och den köttfria dagen.I Nyköpingsskolor har man infört en köttfridag i veckan. LRF protesterar mot detta genom att servera hambugare utanför Gripengymnasiet i Nyköping.

Ett bra initiativ tycker jag.

Expressen och Dagens Media har försökt förlöjliga hela debatten genom att lyfta ett påstått uttalande från en av de närvarande LRF-medlemmarna:

Ur Expressen

– Vi vill bara att ungarna ska få ordentligt med näring alla dagar. Det är särskilt viktigt för tjejer som växer, idrottar och ska bli snygga, säger Lovisa Norberg, medlem i LRF, till Dagens Media.

Aftonbladet:
Till Aftonbladet säger hon att hon blivit felciterad.

Hur det än är med den saken så hade det varit mer värdefullt för läsare och konsumenter att få läsa om vad protesten faktiskt handlar om:
Ur Expressen
Enligt Karin Andersson var dock syftet med köttkuppen att få uppmärksamhet och kunna lyfta frågor om problemen med en köttfri dag.– Vi är inte motståndare till att man ska äta vegetariskt i skolorna. Det tycker vi absolut att man kan göra ibland. Men det här handlar om att man tar ett politiskt beslut och säger att man gör en insats för klimatet och miljön. Vi vill att man lyfter in den här diskussionen alla dagar i veckan. Om man avstår från kött en dag i veckan och sedan äter importerat kött resten av dagarna så har man inte gjort miljön någon tjänst, säger Andersson till Expressen.


Jag håller med Karin Andersson det handlar om ett politiskt beslut där man tvingar ungdomar att göra val utan alternativ och utan att ens berätta om alternativen. Beslutet är vare sig klimatsmart eller demokratiskt. Att under totalitära former tvinga människor till politiska handlingar de själva inte får välja är inte demokratiskt. Att servera importerade grönsaker och sojaprodukter är inte klimatsmart. Klimatsmart vore det om skolorna handlade närproducerat och i alla fall svenska produkter - både kött och grönsaker.

Jag kan inte heller se att det är okej att tvinga barn och ungdomar att äta grönsaker eller alternativprodukter till kött. Lika lite som jag anser att det är okej att tvinga vegetarianer att äta kött.

Hur många av klanen som applåderar detta tvång skulle tycka det vara lika okej att göra just det - tvinga vegetarianer att äta kött?


Givet kön till hamburgarna så fanns det där många unga som inte ville äta vegetariskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar