tisdag 8 juli 2014

Kravet - dödsstraff för våldtäkt


I Thailand och Indien har människor fått nog. I Indien dömdes tidigare i år fyra män till döden för en särskilt grym våldtäkt som ledde till en ung kvinnas död.

Nu reser man röster i Thailand också för att införa dödsstraff  för våldtäkter:Ur Aftonbladet
En 13-årig flicka våldtogs på ett thailändskt nattåg, mördades och kastades av tåget.Händelsen har upprört hela Thailand.Nu kräver många ovillkorligt dödsstraff för våldtäktsmän.
[...]
Thailändska artister och kändisar deltar nu i internetupprop som kräver ovillkorligt dödsstraff för våldtäkt.
[...]
En internetbaserad namninsamling som kräver dödsstraff för våldtäkt har skrivits under 15 000 gånger på bara en dag.Enligt nuvarande thailändsk lag kan våldtäktsdömda få mellan fyra och 20 års fängelse och bötesföreläggande.

(Aftonbladet)


I Sverige blir det istället svårare att fälla våldtäktsmän. Skall man följa de utslag som Hovrätten gjort i några mål nyligen så krävs oberoende vittnen för att kunna fälla balkonkastare och våldtäktsmän i vårt land.

Där andra länder stärker kvinnors rättigheter och skyddet för utsatta kvinnor så går svensk rätt åt andra hållet. Man skärper lagar men avstår från att döma och skapar en praxis i domstolarna som gör att det snart kommer bli i princip omöjligt att få våldtäktsmän och balkongkastare dömda i Sverige.

Här har gärningsmannens handlingar ingen betydelse, här spelar det ingen roll vad offret sagt eller vill.

Här i Sverige utgår vi ifrån vad gärningsmannen ville och tyckte att han borde ha rätt till. Här är det gärningsmannens (bristande) förstånds och kommunikationsförmåga som avgör. Här är det vad gärningsmannen säger att han tänkte, inte vad han gör och inte vad offret utsätts för, som har betydelse.

Inga vittnen - då kan du skrika nej, bli slagen, försöka fly. Om gärningsmannen säger att han trodde du gillade sådant så räknas hans ord - inte offrets.

Inga vittnen - blod i lägenheten, tidigare skador efter misshandel, offret pekar ut gärningsmannen .. men hovrätten anser ändå att offret själv valde att göra svanhopp från sjätte våningen.

Thailand går längre än Indien - de kräver ovillkorligt dödsstraff för våldtäkt.

Dödsstraff för våldtäktsmän och balkongkastare .. ja, tanken börjar faktiskt tilltala mig alltmer..

2 kommentarer:

 1. Jag är delad angående det här Micro. Om vi bara utgår ifrån en våldtäkt håller jag med dig till 100%. Våldtäktsmän visar ingen respekt mot sina offer så varför ska vi visa dem respekt. Dödsstraff är solklart eller varför inte öga för öga tand för tand.

  Mitt problem med detta är bara att vi kan inte bara se lättsinnigt på det här. Vi kan inte riskera att oskyldiga döms. Jag vet att det är för jävligt rent ut sagt men alla människor måste få sin rättvisa dom.

  Dessa drägg du nämner i artikeln här är mycket lätt. Finns bara två möjliga straff. Antingen gängvåldtäkt eller dödsstraff. Allt som är ställt utom allt tvivel bör givetvis bedömmas på det här sättet. Men det har bevisligen dömts oskyldiga och det får helt enkelt inte hända. Jag ger mig inte in i debatten om sanna eller falska utpekanden. Finns så många andra som gör det men det är inte relevant. Om det så bara finns ett riktigt våldtäktsoffer eller ett felaktigt utpekat så är det fullständigt åt helvete åt båda håll.

  Men åter igen. Våldtäktsmän är inga människor och än mindre män. Om man ens kan tänka tanken att våldta en kvinna eller ett barn har man inte ens rätten att kalla sig man eller människa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är enig med dig. Även om man kan anse att somliga förtjänar dödsstraff så är jag också motståndare till dödsstraffet - just för det är oåterkalleligt om någon döms felaktigt.

   Däremot kan jag inte anse att det föreligger ett lika värde hos alla människor - en del har helt enkelt diskvalificerat sig från att ens betraktas som människor.

   Radera