onsdag 27 augusti 2014

Maj-Briht Bergström-Walan - Sveriges första sexolog död.Sveriges första auktoriserade sexolog, Maj-Briht Bergström-Walan, är död. Hon avled i måndags i samband med sjukdom.

Maj-Briht Bergström-Walan, som även var legitimerad psykolog och barnmorska, blev under 1960- och 70-talet tongivande inom den svenska sexualundervisningen.

– Hon var en pionjär inom sexologin i Sverige och särskilt betydelsefull var hon när det gäller sexualundervisningen, säger Lotta Löfgren-Mårtenson, professor i hälsa och samhälle vid Malmö högskola.
(Aftonbladet)

Jag minns Maj-Brihts frågespalt i Mitt Livs Novell när jag på väg in i tonåren både läste tidningen och hennes sida, ibland ett helt uppslag, där hon svarade på läsarnas sexfrågor.
Klokt guidade hon oss unga genom preventivmedel, erogena zoner, tips för att njuta av sex, om vad man skulle tänka på, hur man kunde uppnå orgasm, vad en orgasm var - att man inte kunde bli gravid av att svälja sperma (ja, den frågan återkom faktiskt oftare än vad som kan vara begripligt i ett samhälle med fungerande skolsystem) och inte minst om den egna vilja, rätten att säga både ja och nej och att tänka på att vara rädda om både oss själva och andra i sexuella sammanhang.

Banbrytande, klok, viktig för sin tid - och vår tid också.

Det är med vemod och sorg jag kan konstatera att hon lämnat sitt sista råd, delat med sig av sin kunskap för sista gången. 

Vila i Frid Maj-Briht. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar