måndag 18 maj 2015

När ska Sverige erkänna att IS är ett hot


Algeriet
Jund al-Khilafah, en islamistisk grupp som svurit trohet till IS, kidnappade en fransk medborgare i september och krävde att den franska regeringen drog tillbaka sitt stöd för den koalition som bekämpar IS i Irak. Frankrikes president Hollande vägrade gå med på kraven och man skar halsen av mannen.Libyen
Landet har dragits in i kaos efter Khaddafis fall. I november tog IS-lojala terrorister kontroll över staden Derna. Förutom regeringsbyggnader ska man också kontrollera domstolar, utbildning och den lokala radiostationen. De utgör ett stort hot i Libyen och är på god väg att skapa ett islamiskt emirat i östra delen av landet, säger Noman Benotman, tidigare jihadkrigare som nu arbetar med anti-terrorism.
Islamiska staten vill sprida sig vidare till Europa genom att gömma sina terrorister bland båtflyktingar från Libyen. Det framgår av uppgifter som en IS-propagandist publicerat på nätet. Italien är nu berett att sätta in tusentals soldater för att bekämpa IS – om bara FN ger dem mandat till det.Nigeria
Den fruktade terrororganisationen Boko Haram, som den senaste tiden genomfört en rad mycket blodiga attacker mot civila i landet, har uttryckt stöd för IS. I slutet av sommaren utropade man dessutom ett kalifat i flera av de områden organisationen kontrollerar.Egypten
Gruppen Ansar Beit al-Maqdis, baserad i Egyptens västra delar, har tidigare specialiserat sig på attacker mot egyptisk polis och militär. Nu har man dessutom allierat sig med IS, vilket skulle kunna leda till att gruppen får nya inflöden av vapen och rekryter. IS släpper en video där de skär halsarna av 21 Egyptier.

Syrien
I oktober kontrollerade IS nästan halva Syrien, som ligger i ett blodigt inbördeskrig mellan regimen och olika rebellgrupper (som även bekämpar varandra).
Massavrättningar av civila, homosexuella slängs från torn och stenas, män får halsarna avskurna, korsfästs, skjuts, barn får halsarna avskurna.
Kvinnor och barn används som sexslavar.

Jordanien
Lokala aktivister vittnar om en ökad aktivitet bland IS-anhängare. Uppemot 2000 jordanier tros slåss i Syrien tillsammans med olika jihadistgrupper. Kung Abdullah II beskrev nyligen kampen mot radikal islam som "ett tredje världskrig med andra medel". – Det här är vårt krig, det är ett krig inom islam, sa han till CBS News.
I januari 2015 brändes en jordansk pilot levande instängd i en bur av IS.Irak
Förra året chockades världen av IS snabba och skoningslösa offensiv. Stad efter stad intogs, medan de irakiska regeringstrupperna flydde.
Massavrättningar av civila, homosexuella slängs från torn och stenas, män får halsarna avskurna, korsfästs, skjuts, barn får halsarna avskurna.
Kvinnor och barn används som sexslavar.Jemen
al-Qaida i Jemen uttryckte i oktober sitt officiella stöd för IS i Syrien och Irak, mot den USA-ledda koalitionen.Afghanistan
Den afghanska säkerhetstjänsten har varnat för att IS försöker få fotfäste i det splittrade landet. IS-flaggor har dykt upp i både huvudstaden Kabul och Jalalabad, i de östra delarna. Vissa amerikanska experter har dock varit tveksamma till uppgifterna, då de menar att den afghanska regeringen ofta överdriver hot för att säkerställa ett inflöde av pengar och vapen till regimen i Kabul.


Indonesien
Indonesien är världens mest folkrika muslimska land. Under hösten har det rapporterats om att IS-propaganda spridits i moskéer och i sociala medier. Majoriteten av muslimerna i Indonesien är sunni, precis som IS-medlemmarna.Filippinerna
Den islamistiska gruppen Abu Sayyaf, som startade på 90-talet och som ligger bakom flera blodiga terrordåd, kidnappade i våras ett tyskt par som var på yacht-semester. Även här var kravet att Tyskland skulle lämna koalitionen mot IS. Paret släpptes i oktober efter att en lösensumma betalats ut. Abu Sayyaf har använt IS-flaggan i sin propaganda och officiellt svurit trohet till kalifatet.


Australien
18 september 2014
Extremiströrelsen Islamiska staten (IS) planerade ”demonstrationsmord” i Australien.
Tv-kanalen ABC rapporterade att planerna involverade att gripa en slumpmässigt utvald australier som sedan skulle få halsen avskuren inför kameror, insvept i extremiströrelsens svarta fana.


15 december 2014
Terrordåd i Sydney i december 2014 där 17 personer hölls gisslan och två personer dödades, f


11 februari 2015
I Sydney har polis gripit två män som misstänks ha planerat terrordåd med kopplingar till Islamiska staten i landet.
Frankrike
Attentatet mot Charlie Hebdo i Paris den 7 januari 2015 med tolv döda och elva skadade. Bland offren fanns de fem satirtecknarna Cabu, Charb, Tignous, Honoré ochWolinski samt två poliser.

Vid ett till detta attentat relaterat mord- och gisslandrama i östra Paris den 9 januari tog två personer, 16 personer som gisslan i den judisk mataffär. Förövaren krävde fri lejd för de båda bröderna som jagades efter attentatet mot Charlie Hebdo. Gisslandramat slutade med ytterligare fem döda – fyra butiksbesökare och förövaren.

Dagen innan hade hade gärningsmannen Amedy Coulibaly dödat en kvinnlig polis utanför en judisk skola.


Danmark
14 februari 2015
Två misstänkta terrorattentat drabbade Köpenhamn den 14:e februari. Först slog en gärningsman till mot ett möte där konstnären Lars Vilks skulle tala. Mitt i natten sköts sedan en man till döds utanför en synagoga i centrala Köpenhamn. Fem poliser har skadats vid de två attentaten. Vid femtiden sköt polisen ihjäl en man som öppnat eld mot dem.


Belgien
15 jan 2015
Två döda i masstillslag i Belgien
Belgiska myndigheter slog till på flera platser i landen mot IS anhängare som planerade terrordåd.


Storbritannien
I Storbritannien har polisen hittat polisuniformer och polisradioenheter hos en jihadistcell som misstänks ha planerat attacker mot poliser.

Terrorhotnivån är nu uppgraderad till högsta nivån i landet, enligt Telegraph


USA
I delstaten Kansas I USA har en 20-årig man gripits misstänkt för att ha planerat terrordådMannen ska ha planerat att spränga sig själv i luften med en bilbomb vid armébasen Fort Riley och uttalat sympatier för extremiströrelsen Islamiska staten.
Det var andra gången på kort som polisen i USA avvärjt planerade terrordåd av IS-anhängare.
3 maj 2015
IS tar på sig terrordåd i USA
Det rör sig om attacken mot en utställning med Muhammedkarikatyrer i Dallas. Och nu hotar terrororganisationen med nya dåd riktade mot USA.


Sverige
Under längre tid har det rapporterats om att IS-propaganda spridits i moskéer och i sociala medier. I synnerhet Göteborg anges som rekryteringsort för jihadister till IS.Sverige kritiseras av brittisk forskare för att fungera som garnisonsområde för IS.


När ska Sverige erkänna för sig själva att IS inte är ett begränsat hot isolerat till Mellanöstern regionen. 
När ska Sverige börja behandla hotet mot IS adekvat istället för att försöka tysta ner det som sker av rädsla för islamofobi.
Är det inte dags för svenska politiker och svensk media att lära sig skilja på farliga extremister och muslimer.
Extremister måste vi begränsa och bekämpa. Det går inte att ha öppna portar och därigenom både erbjuda extremister en fristad och fungera som port till Europa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar