onsdag 29 mars 2017

"Vid din sida" hjälper äldre hemlösaJeanette från Tunnelbanan driver ett projekt för att hjälpa våra hemlösa äldre människor.

Ur artikel:Hennes möten med hemlösa ändrade allt
Ordningsvakten Jeanette Höglund från Hökarängen mötte en 75-årig man en natt i Stockholms tunnelbana. Han berättade att hans fru hade dött och att han sov i trappuppgångar "för att inte besvära sina barn".

Det fick Jeanette att bestämma sig.
– Jag kunde inte se det här längre. Jag måste göra något, säger hon.

Nu driver Jeanette Höglund, 47, projektet "Vid din sida" som ska se till att gamla, hemlösa människor antingen lotsas till ett ställe att sova på eller åtminstone får varma kläder och liggunderlag om de sover utomhus.

Hennes möten med hemlösa ändrade allt


Ur artikel:
De äldre som lever på Stockholms gator
Det har gått så långt att Lasse inte längre vågar gå längs perrongen i tunnelbanan eller gå över en bro inne i stan.

Risken att vilja ta sitt liv är för stor.

Och Uffe bor på en nattbuss.

Tillsammans utgör Lasse, 69, och Uffe, 62, en klick äldre, svenska hemlösa som bor på Stockholms gator.

Hur överlever de?
– Två av tre kvällar gråter man sig mer eller mindre till sömns. Det är verkligheten, säger Lasse. 


Lars Bick är 69 år gammal, sjuk i kol och har varit hemlös i drygt fem år.
Han varken dricker eller använder droger. Innan Lasse hamnade på gatan levde han ett stabilt liv och han har bott, jobbat och besökt 129 länder genom åren.

– Jag hade eget företag, jobbade utomlands under en herrans massa år, jobbade för hotellkedjor, reste jorden runt och gjorde mitt jobb. Jag utbildade 6 000 – 8 000 människor inom försäljning, berättar Lasse.

Det var när Lasses dåvarande flickvän omkom i en olycka i Argentina som livet vändes upp och ner.
– En dag på väg till jobbet blev hon påkörd av en motorcykel och dog i min famn. Då fanns det ingen Lars kvar, säger han.

Lasse flög hem till Sverige men landade utanför samhällets armar.
62 år gammal går Ulf Björk mellan två och tre energikrävande mil om dagen genom huvudstaden i jakt på ett par minuter vila, en sovplats eller något att äta.

Det har gått ett par dagar sedan Uffe senast sov en hel natt och den kommande natten kommer han att tillbringa på buss 791 som rullar mellan Stockholm och Södertälje.
Det är säkrast så.

Utomhus är risken stor för att bli rånad, misshandlad eller på något annat vis attackerad av yngre och starkare personer.
Härbärgen är inget alternativ.

Uffe har under 30 år arbetat på sjukhuset i Södertälje men innan han hamnade på gatan tog Uffe hand om sin cancersjuka mamma.

När hon dog föll allt och vid 60 års ålder blev Uffe hemlös.

De äldre som lever på Stockholm gator/Expressen

Läs artiklarna. 

Vill du hjälp Jeanette att hjälpa så gå in på hemsidan. Swisha över några kronor eller skänkt den där sovsäcken du har liggande men ändå inte använder. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar