måndag 10 mars 2014

Attacken på Möllevången


Det har gått nästan två dygn sedan "bråket" mellan vänsteraktivister och nationalister efter en fredlig demonstration på Internationella Kvinnodagen den 8 mars.

Jag skriver bråket, fast det sannolikt handlar om en attack, därför att det ännu inte är helt klarlagt vad som hänt;

Från Expressen:

Polisens utredare är nu i gång med att göra sig en klar bild av händelseförloppet.
– Det är många frågetecken och vi vill gärna att människor som befunnit sig i området under den aktuella natten hör av sig till oss. De kan ha gjort iakttagelser som är viktiga för utredningen, säger Linda Pleym.


På internet går historierna vilda. Allt från att det var ett stort gäng vänsteraktivister som attackerade oskyldiga nationalister, till tvärtom - att sex vänsteraktivister sent på kvällen efter avslutad demonstration stötte ihop med aggressiva nationalister som attackerade dem.

I nuläget framstår det senare som mer troligt än det tidigare. Det är främst vänsteraktivister som skadats, en av dem mycket svårt - han kämpar fortfarande för sitt liv på sjukhus.

Från Expressen:
Den man som fick de svåraste skadorna under knivattacken i Malmö natten till söndag kämpar fortfarande för sitt liv. Han vårdas på neorokirurgen i Lund.
– Tillståndet är fortsatt livshotande, säger polisens pressinformatör Linda Pleym
[...]
Han har åsamkats djupa sår av någon form av stickvapen på kroppen men också fått grava skallskador, vilket enligt information från läkare på Lunds lasarett gör att hans liv står på spel.


Det är också nationalister som i nuläget sitter anhållna för mordförsök.

Från Expressen:

Enligt polisen har attacken politiska förtecken - åtminstone två av de tre misstänkta ska enligt polisen vara nazister.
[...]
Polisen kunde redan under natten till söndagen gripa och anhålla tre män, 23, 24 och 27 år gamla, för överfallet på de fyra personerna i korsningen Falsterbogatan och Kristianstadgatan.
[...]
Polisinformatör Linda Pleym betonar att brottsmisstanken mot de tre anhållna kan bli grövre med tanke på utgången av mannens allvarliga tillstånd.Brottsrubriceringen omfattar också mordförsök mot de tre övriga målsägandena. En andra man skadades även han av någon form av stickvapen och opererades på Malmö universitetssjukhus direkt efter misshandeln
.– Tillståndet för honom är stabilt, säger Linda Pleym.
(Expressen)


Läget nu är alltså att man inte har bilden riktigt klar för sig än, men att det lutar att åt att den bild som framkommit av nationalisterna som aggressorer är den som har starkast stöd.

Att minst två personer skadats allvarligt varav en fortfarande svävar mellan liv och död.


Nu håller jag - och jag hoppas många med mig - tummarna för att han klarar sig igenom det här, överlever och slipper allvarliga men. Det är inte bara önskvärt för honom, hans familj och kamrater och för oss övriga i samhället. Det måste också ses som det bästa utfallet för dessa nationalister. Inget i det här kan vara värt en människas liv, inte ens den ytterligare antipati det skulle väcka för nationalisterna och det stöd det skulle ge vänsterrörelserna som en konsekvensen.

Jag hoppas också att vi alla gemensamt tar ordentligt avstånd från det politiska våld som gjort entré på våra gator och blivit grövre och vanligare i samband med politiska manifestationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar