torsdag 11 september 2014

Johanna tog hämnd för porrsnacket...Fyra ungar i sextonårs åldern har alltså så låg sexuell och social kompetens att de tror att det är okej att sitta och vräka ur sig på tunnelbanan helt ocensurerat. Skrämmande.
Ännu mer skrämmande att tänka på att dessa grabbar med sin uppenbart skeva syn på sexualitet och kvinnor någon gång kommer att vara intim med någras döttrar.

Om jag hade varit mamman som fått det där samtalet så hade jag inte bara hämtat telefonen och tagit ett snack med min son. Jag hade också ifrågasatt mig själv och funderat på hur i helsicke jag lyckats fostrat något så felnavlat. Pratar inte föräldrar med sina ungar längre? 
Och nej - sextonåringar som inte förstår bättre är inget som kan skrivas bort som "normalt grabbigt", "utvecklingsfas", "grupptryck" eller annat trams.
Sextonåringar som inte "förstår bättre" har stora brister i sin fostran och sin kompetens, och är dessutom en ren samhällsfara eftersom de vanligen har sina kontakter med jämnåriga och yngre tjejer. De är de som skadar andras döttrar i en förlängning. Sextonåringar med sunda uppfattningar, vettig fostran och en normal respekt för andra gör det inte det. Sunda sextonåringar förstår att det som skedde på tunnelbanan inte är okej helt enkelt.

Om jag varit mamman som fick det där telefonsamtalet hade jag givetvis också kontaktat de andra föräldrarna. Jag hade sett att vi hade ett problem, ett stort problem, med fyra ungdomar som bar på en mycket skev uppfattning om rätt och fel och brast å det grövsta i respekten för andra människor.

Jag hade inte väntat på att någon av ungdomarna, eller kanske alla i förening, skadade en flicka på grund av sin skeva bild av sex och kvinnor.

Vad hade du gjort? Vad hade du tänkt om det var din son och dennes vänner?

Johanna agerade, med civilkurage och mod reagerade hon - så som vi alla borde reagera när vi möter liknande respektlöshet hos våra ungdomar. 
Johanna gjorde något, något som jag om jag var mamman skulle ha varit tacksam för, hon satte en strålkastare på fyra skeva unga. Fyra skeva unga som nu förhoppningsvis med hjälp av vuxna i sin omgivning kan förstå hur fel ute de var och vari detta fel består.
Fyra unga som förhoppningsvis imorgon möter omgivningen och tjejer i sin närvaro med större respekt och en insikt om att tjejer inte är leksaker som man kan köra upp nävar i. Att det inte finns något kul, bra eller ens sexuellt i att vandalisera och förnedra en annan människa.

Jag vet - det är naivt - men man kan i alla fall hoppas att dessa killar fattat något. Precis som man kan hoppas att fler i framtiden agerar adekvat som Johanna.
1 kommentar:

 1. Det finns folk som ingriper Micro jag har själv blivit vittne till det. För två år sedan var jag och några kompisar på väg hem en sen kväll när vi plötsligt hörde en kvinna skrika på hjälp. Efter en stund insåg vi vad det handlade om när vi såg att tre killar hade överfallit en tjej och höll på med att slita kläderna av henne.

  Det värsta var att det fanns förutom oss även andra vittnen men ingen gjorde något. Jag skäms än idag och mitt enda försvar är att jag var helt skräckslagen av det jag såg. Dock ingen ursäkt.

  Plötsligt såg vi en kille komma springandes mot vårt håll från höghuset bredvid. Det lustiga var att det var nollgradigt men killen var endast iförd ett par kalsonger. Man såg i hela gestalten att han var vansinnig. Han rusade fram mot de tre killarna och deras offer och började svinga vilt omkring sig. En av killarna stack medan de andra två försökte göra motstånd men de hade inte en chans i världen mot denna uppretade kille.

  Plötsligt började även andra runtomkring reagera, inklusive jag själv och polarna och rusade fram och hjälpte killen att ta hand om dessa två odjur. När killen såg att han fick hjälp släppte han och tog direkt upp mobilen och ringde polisen som kom och tog hand om dessa dåliga ursäkter till män.

  Killen är idag en liten kändis i omgivningarna men det är han helt ointresserad av säger han. Det enda viktiga var att tjejen klarade sig har han sagt gång på gång.

  Vet du till och med nu när jag skriver det här får jag skämskänslor för att jag inget gjorde. Jag var mycket närmre än killen som gjorde något. Han bodde på elfte våningen när han hörde skrik, tittade ut och såg vad som hände. Att han bara hade kalsonger på sig i det kyliga vädret sket han fullständigt i. Än idag ser jag hans ögon framför mig. De var helt vansinniga av hans ilska över vad han såg.

  Tro mig Micro det finns folk som ingriper

  SvaraRadera