fredag 5 september 2014

Svensk polis dödar flestEller - rubriken skriker i alla fall ut att det är så. Läser man artikeln så framkommer att rubriken inte stämmer överens med sanningen alls.


Ur artikeln
Johannes Knutsson har vi två tillfällen studerat hur polisens vapenanvändning skiljer sig åt i Danmark, Sverige, Norge och Finland. Om man ser till folkmängd ligger Danmark lika högt som Sverige,


Ja, hur skall man annars räkna om man inte ser till folkmängd? Sanningen är alltså att svensk och dansk polis dödar fler än norsk och finsk.


Norrmännen slår sig för bröstet - ur artikeln:

Den norska poliskåren är obeväpnad, vilket professor Johannes Knutsson är positiv till. Poliserna har sina vapen i bilarna och måste ha en beväpningsorder från en polischef för att få ta fram och använda dem. På så sätt tvingas norsk polis ha en annan taktik som är säkrare för alla, menar Knutsson.


Norsk polis är obeväpnad - ja, och självklart leder till att norsk polis har ett längre steg till att skjuta än svensk polis.

Är det då positivt.

Under 2000-talet har två poliser dödats i tjänst i Sverige enligt wikipedia. 2010 dödades två poliser i Norge. 2004 sköts en norsk polis ihjäl.

Norge hade en massmördare som sköt vilt på en ö, fullt medveten om just det faktum att norsk polis var obeväpnad. Inga liknande massmord har skett i Sverige.

Så är verkligen norsk polis meriter bättre än svenska. De kanske inte dödar i självförsvar - men sett till folkmängd blir de istället i högre grad dödade än svensk polis, och oavsett folkmängd har de råkat ut för ett av de värre brotten i nordisk modern historia.

Polisens vapen skyddar inte bara polisen - de skyddar också allmänheten.

Ur artikeln:

– Lite förenklat kan man säga att den norska taktiken går ut på att dra sig undan, frysa situationen, be om beväpningsorder och sedan lösa situationen. Svenska poliser har ett val att stanna kvar och kan på så sätt utsätta sig för onödigt farliga situationer, säger han.


Ja norska polisen kan dra från situationen. Svensk polis kan stå kvar och agera för att skydda sig själva och för att skydda allmänheten.


Vad vill vi ha?

Ur artikeln

I Finland är polisen beväpnad, men ändå är dödsskjutningarna lika få som i Norge. På 25 år har endast fyra personer skjutits till döds.


Nu är ju Finlands befolkning ungefär hälften av vår så i jämkade siffror innebär det en nästan dubbelt så hög siffra för Finland - inte fyra. Man måste som sagt var se till hur proportioner och inte antal när man jämför..

Norges befolkning är för övrigt något mindre än Finlands så lite krasst har de vid lika antal döda proportionellt fler dödsskjutningar än finsk polis.


Nåja, även om Finland hade haft lika många invånare som Sverige och sju-åtta istället för fyra dödsskjutningar så är deras statistik onekligen bättre än den svenska med 13 döda.

Vad har då Finland som inte Sverige har?

Ur artikeln:

I Sverige ska polisen om det är möjligt avlossa varningsskott, ett krav som inte finns i det finska regelverket och Johannes Knutsson tror att finsk polis därmed kan agera snabbare och mer kontrollerat och får medhåll från Marko Mäkelä, maktmedelsinstruktör på Polishögskolan i Tammerfors.– Vår lagstiftning är tydligare. Här tillåts polisen styra och leda situtaionen. Vi får skjuta i tid och då skjuter vi i benet. Den svenska lagstiftningen är väldigt föråldrad och poliserna måste vänta tills anfallet börjar och när det väl skett, då finns det inga vinnare, säger han.
(ETC)

Svaret är alltså inte att avväpna polisen eller att skärpa reglerna ytterligare för när polisen får skjuta. Svaret i den finländska modellen är att låta polisen skjuta tidigare, att ge polisen högre makt att själva avgöra om skott skall avlossas eller inte.

Intressant tycker jag - och är det verkligen det vi vill ha - större möjligheter för polisen att använda sitt vapen i hopp om att det skall leda till färre dödsfall?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar