söndag 16 februari 2014

Sexistiskt bottennapp i lördagens mello

Björn tar Nour på bröstet. Det skall vara kul, tycker Nour.
När Björn Gustafsson och Nour El-Refaishowade utklädda till siamesiska tvillingar såg Björn sin chans.
Plötsligt slank hans hand över till andra sidan kroppsstrumpan.

– Vad gör du? frågade Nour.

– Men det kliar. Det kliar på mitt bröst, svarade Björn.
[...]
Nour El-Refai försvarar inslaget.
– Det var ju jag som kom på det. Jag tycker sånt är jättekul. Alla kanske inte gör det, säger hon.
[...]

(Aftonbladet)


Nej Nour, alla tycker inte det är jättekul. Tvärtom faktiskt. Många tycker det är osmakligt och inte ett skit kul i en tid där kvinnors kroppar inte är fredade. Där kvinnor ses som ständigt tillgängliga för mäns behov så länge de inte värjer sig. Så länge de inte tillräckligt kraftfullt och bestämt gör klart att den egna kroppen inte är tillgänglig för att lindra mannens klåda.

Jag skulle gärna se att du förklarade poängen med att du står som passiv mottagare för en mans behov. Var fanns humorn, vem riktade du dig till. Förstod du vilket budskap du sände ut?

Och detta
Ur Aftonbladet:

Björn Gustafsson trodde inte att någon skulle reagera på sketchen.

– Det fanns aldrig i mina tankar och det är inget som vi har pratat om. Jag läste själv inte in något i det. Om det hade varit min idé hade det nog inte känts så bra. Men nu var det Nours idé och jag bara körde på, säger han.

(Aftonbladet)


Det är ju så ansvars- och intelligensbefriat så man vet ju inte om man skall skratta eller gråta.2 kommentarer:

 1. Hoppas du inte blir sur nu Micro men just det där upprörde inte mig det minsta. Det som var mer upprörande var hur jädra uselt hela det där mellanspelet var.

  Visst jag kan hålla med dig om att det kan ses som sexistiskt men just den grejen minskar när jag hör att det var Nour själv som kom på hela grejen. Just en sån här grej har jämlikhetsproblem men åt andra hållet. Vänd på det. Vad hade hänt om Björn föreslagit att hon skulle pilla honom på familjelyckan. Hur många hade blivit upprörda över det?

  Jag vill absolut inte förminska det du känner. Har full förståelse för att man kan känna så men som i allt annat måste det vara lika åt båda håll.

  Avslutningsvis bara så inga missförstånd uppstår. Jag tyckte själv inte det var roligt för fem öre det där pillandet. Kändes bara löjligt. Jag är man men jag tror inte det var så många överhuvudtaget som tyckte det där var roligt vare sig man är man eller kvinna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag blir inte sur, det finns inget tvång för andra att uppfatta saker på samma sätt som mig.

   Jag kan dock inte hålla med dig om att sexismen minskar för att det var Nour själv som kom på iden. Tvärtom. Det får mig att i ännu högre grad ifrågasätta var humorn låg, hur tänkte hon, var i inslaget var det tänkt att humorn skulle finnas?

   När det gäller ombytta roller så känner jag mig väldigt övertygad om att ett inslag där en kvinna skulle stå och pilla på en mans köns aldrig hade släppts igenom i ett program som melodifestivalen, alldeles oavsett vems ide det i grunden varit.

   Vi är i alla fall helt överens om att det inte var roligt för fem öre utan inslaget kändes enbart löjligt, och jag tror inte heller det var så många som tyckte det var roligt oavsett kön. Det borde aldrig plockats med helt enkelt.

   Radera