torsdag 20 februari 2014

Uppgifter: 100 döda – på en dag i Ukraina

Efter att vapenvilan utlysts så anföll demonstranter polisens barrikader. Resultatet blev att den retirerande polisen besvarat detta med skarp eld och prickskyttar.

Från Aftonbladet:

Beväpnade demonstranter ska ha anfallit poliser. Detonationer och skottlossning hörs runt presidentplatset. Gatustriderna i centrala Kiev är sedan tidig morgon i full gång.

– De mest radikala demonstranterna förföljde polisen när de drog sig tillbaka imorse. Samtidigt började andra poliser skjuta från byggnadstaken runt Självständighetstorget, förmodligen var de någon form av polisiära prickskyttar, säger Aftonbladets reporter på plats, Wolfgang Hansson.
[...]
Kiev Post skriver också att 60 poliser tagits till fånga i en byggnad på Khreschchatygatan. Några av dem har inte fått mat på minst 24 timmar, skriver tidningen.

(Aftonbladet)


Mats Larsson Expressen:
[...]
De nya våldsamheterna utbröt sedan demonstranterna på Majdan-torget pressade tillbaka kravallpoliserna och återtog territorium de tidigare förlorat.

Det är bara det senaste exemplet på att oppositionsledarna - som tungviktsboxaren Vitalij Klytjko - inte verkar ha kontrollen över torget. Att gatans parlament råder.

Det går inte att ingå en vapenvila ena timmen och sedan gå till angrepp mot kravallpolisen så fort en chans ges. Och den yta demonstranterna tog blev dyrköpt territorium.
[...]

(Expressen)

Bildspecial: Protesterna i UkrainaEU:s utrikesministrar har idag haft möte eller sitter fortfarande i möte om situationen i Ukraina. Det har ännu inte framgått om de enats kring något beslut, däremot att det som diskuteras är sanktioner mot Ukraina eller ledande personer som utpekas som ansvariga i Ukraina. Givetvis är syftet från EU att på detta sätt försöka tvinga fram att avtalet skrivs under.
Frågan är dock om inte sanktioner istället driver Ukraina i armarna på Ryssland, och om det inte gör det - utan avtalet skrivs under för att stoppa våldet på torget i Kiev - då har våldet vunnit, inte folket, eftersom vad majoriteten av de 48 miljoner ukrainarna vill vet man inte.
Man vet inte heller längre vilka krafter som driver våldet vidare på torget, vilka som avgjorde att vapenvilan inte skulle respekteras utan istället trappade upp våldet. Vad man vet är att oppositionsledarna som stod som frontfigurer när demonstrationerna inleddes i november inte längre har gehör hos massan på torget.

Polisen i Kiev specialutrustas nu, drygt 60 specialpoliser (alt soldater) är tillfångatagna, polisen har fått tillstånd att använda de medel som krävs för att hålla ställningarna och återställa lugnet.
100 döda idag, man kan bara undra hur detta skall sluta.

Uppdatering:
EU har meddelat att sanktioner skall införas mot de som ligger bakom våldet i Ukraina. Vilka de pekar ut som skyldiga framgår dock inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar