lördag 15 februari 2014

Du behöver inte kalla dig feminist



KICKAN WICKSELL skriver på sin blogg om trycket på att folk skall kalla sig för feminister.

Från bloggen:
Jag tror inte på att inkludera alla i feminismen. Det skulle inte göra någon som helst skillnad om alla plötsligt kallade sig feminister men fortfarande förnekade de strukturer och den könsmaktsordning som feministisk analys har sin grund i.
[...]
Att säga att man är ”för jämställdhet” men inte kunna ge en förklaring på vad som idag förhindrar oss att uppnå jämställdhet blir enligt min mening väldigt uddlöst och okonstruktivt. Feminismen erbjuder maktanalyser, problemformuleringar och verktyg för att uppnå jämställdhet.
[...]
Feminismen har uppnått mycket i Sverige. Till en början handlade kampen om att män faktiskt skulle se på kvinnor som människor, men borde vi inte ha nått längre idag? Borde vi inte ställa lite högre krav på vårt samhälle än detta? Borde inte feminismen vara mer än en enkel etikett?
[...]
(KICKANWICKSELL)


Läs hela inlägget på hennes blogg. Det är klokt och känns så rätt.

Själv är jag för feminism, tycker att feminism behövs och är viktigt.
Jag är självklart för jämställdhet i samhället. Jag anser att kvinnor förfördelas (negativt behandlas) på grund av de rådande strukturerna – av både onda och goda män och kvinnor, eftersom förtrycket (att definiera och hålla tillbaka kvinnor) ligger i själva strukturen. Både män och kvinnor kräver att kvinnor beter sig som kvinnor och tar ansvar för både män och kvinnor, för det är kvinnors uppgift/roll. Både män och kvinnor definierar kvinnor utifrån mäns måttstock och män utifrån mäns måttstock. Vi är fostrade så helt enkelt och omedvetet för vi dessa bias vidare till nästa generation och nästa och nästa om ingen gör oss medvetna och hjälper oss att förändra detta.

Jag kallar mig däremot inte för feminist.
Många har svårt att förstå det ställningstagandet. Men det är av respekt för de människor som faktiskt är insatta och som faktiskt aktivt lyfter just kvinnofrågorna, ser kvinnoperspektivet, och för kampen för jämställdhet för kvinnor.

Jag är alldeles för ljum, alldeles för benägen att försöka se båda perspektiven för att äga rätten att kalla mig feminist.
Urvattna inte begreppet, låt det stå för det viktiga ställningstagande och det viktiga engagemang det faktiskt handlar om.

Jag är däremot tacksam mot alla de feminister som på olika sätt öppnat mina ögon och fått mig att se min och andra kvinnors roll i samhället, vilka förväntningar och krav som finns på oss. Man måste se för att kunna förändra.

2 kommentarer:

  1. Jag bryr mig inte om ifall folk kallar sig feminister eller inte. Så länge man inte aktivt motarbetar feminismen som kvinna kan man vara en precis lika god och stöttande medsyster ändå. Vi vet ju faktiskt inte vad folk gör AFK, hur mycket de kämpar i sin vardag mot förtryck på olika sätt. De kanske tar hand om en misshandlad väninna eller peppar sina kvinnliga arbetskamrater osv. Det är då verkligen inte att förakta. Det var sånt jag själv gjorde långt innan jag kallade mig feminist.

    Av mig kommer du inte bli utstött ur systraskapet bara för att du inte kallar dig feminist!

    Kram<3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :)
      Jag försöker väl mest tänka på vad jag själv gör och lära mina barn att tänka på hur de agerar gentemot andra och sig själv.
      Jag tror det är viktigt att man funderar över vilka krav och förväntningar man själv har på sin omgivning, vad de bottnar i och om de är relevanta att ställa.

      Jag anser att kvinnodominerade yrken måste värderas upp snarare än att kvinnor skall tvingas söka sig till andra yrkeskategorier för att nå erkännande och ekonomisk jämställdhet. De yrken som kvinnor utför är navet i samhället, och samhället skulle inte fungera utan dem, trots det får de inte skäligt betalt för sina insatser.

      Jag ser ett samhälle som kräver stora förändringar för att man ska kunna uppnå reell jämställdhet, men jag vet inte hur man skall gå till väga för att uppnå dessa förändringar inom rimlig tid. Det känns ofta som om det tas ett steg fram och två tillbaka.

      Radera