måndag 6 juli 2015

Grekerna ringde Putin mitt i kaoset


Ringde Putin 
Mitt i tumultet på måndagen ringde premiärminister Alexis Tsipras upp president Putin, enligt flera källor.
De ska ha diskuterat resultatet av folkomröstningen, långivarnas villkor och det "rysk-grekiska samarbetet", rapporterar SVT.
"På Greklands initiativ har Vladimir Putin haft ett telefonsamtal med Greklands premiärminister Alexis Tsipras", skriver Kreml enligt Guardian, vilket Dagens industri rapporterade.
De ska ha diskuterat "olika frågor rörande den framtida utvecklingen av bilateralt samarbete" och Putin ska ha uttryckt sitt stöd till det grekiska folket, enligt uttalandet. 
Ryssland har tidigare berättat att dörren inte är stängd för att ge ett grekiskt lån.
– Putin fick frågan om han skulle ställa upp med lån och han stängde inte den dörren. Men om Grekland tar ett steg mot Ryssland påverkar det hela Europa. Ryssland slår då in ännu en kil i det europeiska samarbetet. Ryssarna har mycket politiskt att vinna på det, men Grekland har mycket att förlora, har Robert Bergqvist, chefsekonom SEB, tidigare sagt till Expressen. 

"Ser chansen att splittra EU "
Ryssland skulle i så fall få chansen att placera rysk flotta i Grekland och på så sätt trappa upp spänningarna mellan EU och Nato i Europa.
Grekiska premiärministern har flera gånger besökt Moskva 
(Expressen)

Säga vad man vill, men grekerna vet i alla fall hur man sätter press på ett skälvande EU. 
Bara tanken på att Putin kan få in sin fot i EU via Grekland lär nog få både Merkel och övriga att skynda till förhandlingsbordet.
Det är nu Grekland - med hotet om Putin i ryggen - kan börja ställa krav på både villkor och låneavskrivningar.

Smart drag Grekland! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar