onsdag 15 juli 2015

Svensken häktas för mordet på småbarnsmammanJa, det är faktiskt den rubriken som Aftonbladet valt.

Svensken häktas för det brutala dådet

Den svenske fritidsledaren hade rest till Spanien på semester tillsammans med småbarnsmamman.I lördags misstänks han ha dödat och styckat henne på hotellet.Nu har han häktats för det brutala dådet. 
[...] 
Mindre än ett dygn senare greps en svensk man i 40-årsåldern.
(Aftonbladet)

Expressen kör samma grepp;Svenske mannen häktas i Spanien

Den svenske mannen i 40-årsåldern har häktats av spansk domstol som misstänkt för mord.
[...]
Den svenske fritidsledaren i 40-årsåldern, misstänkt för styckmordet på turistorten Calellas, ställdes under onsdagen inför rätta i Spanien.
[...]
Efter en utdragen förhandling kom beskedet strax innan klockan fyra på onsdagseftermiddagen: den svenska fritidsledaren häktas.
(Expressen)


Detta är ju oerhört komiskt med hänsyn till att det handlar om två medier som alltid annars försöker rapa att "etnicitet" har ingen betydelse...
Givetvis blir det inte mindre komiskt när man vet att mannen i fråga faktiskt inte alls är etnisk svensk, utan barn till invandrare.

Nåja .. i linje med det är så skall vi väl i framtiden kunna förvänta oss rubriker som

"Turken/araben/afrikanen etc är häktad"

Eller skall vi chansa på att det bara handlar om den vanliga smygrasismen och dubbelmoralen hos dessa två blaskor?
Det är ju tydligen väldigt viktigt för dem att få sätta etnisk etikett på människor - när det passar deras agenda - och det är väl rasism i lika hög grad som den vi ser på Flashback.

Det är väl dessutom jäkligt fräckt att ge någon epitetet "svensk" utan att de ens pratat med människan och vet vad han ser sig som..
Fast det klart - i deras ögon är det väl en bara en blatte utan talan som skall vara tacksam över att de definierar honom som svensk, eller som får skylla sig själv när han - eller hans föräldrar - sökt det svenska medborgarskapet.

För tvärtemot vad dessa två stolle-medier tror så upphöjer man inte någon på något sätt genom att ge dem epitetet "svensk". Andra etniciteter betingar liksom inte per automatik ett lägre värde än "svensk".

Det kanske dessa rasse-medier borde ta sig en funderare kring.


Att särbehandla positivt är - precis som att särbehandla negativ - på grund av etnicitet rasism. Det finns inget annat ord för det.

Att tro att man genom att ge någon epitetet "svensk" på något sätt tar ställning för en person, utan att veta hur personen själv vill definiera sig som, är knappast ens positiv särbehandling. Det är att köra över personen och att säga att det "fint att få kallas svensk" ..

Vad är skillnaden på det och randoms rasist åsikter. Rasister tycker också att det är lite finare att vara svensk - precis som Aftonbladet och Expressen.

2 kommentarer:

  1. Intressanta funderingar - jag håller med om det mesta och om dubbelmoralen kring hur media rapporterar etnicitet i synnerhet. I just detta fall tror jag dock att man säger "den svenske mannen" och "den svenska småbarnsmamman" eftersom brottet begicks utanför landets gränser. Man måste förtydliga att det är svenskar det handlar om eftersom det mediala intresset i Sverige skulle vara ganska litet om det gällde ett styckmord i Spanien där de inblandade var spanjorer. Hade det hänt i Sverige hade man bara sagt "mannen" och "småbarnsmamman".

    SvaraRadera
  2. Kanske har du rätt - men faktum är att det räcker med att en svensk (oavsett etnisk bakgrund) blir mördad utomlands för att det skall väcka intresse - man behöver inte överpoängtera GM:s hemvist för att uppnå det i såna fall.

    Däremot "svensk mördade spanjorska i Barcelona" hade varit relevant - och då hade man haft förståelse för poängteringen av GM:s nationalitet.

    SvaraRadera