lördag 9 november 2013

Är jag rasfascist .. svaret är Nej.

Efter diskussionen i kommentarsfältet i det här inlägget:

Lexi, 4, bets ihjäl av familjens nya hund


Så vill jag förtydliga mig. Jag tror inte att det finns bra eller dåliga raser.
Jag är helt övertygad om att i rätt händer - dvs om ägare och hund matchas - så finns det inga dåliga raser.
Jag vänder mig däremot mot säljargumentet "barnsäker" hund.
Jag anser också att det inom alla raser - eller icke raser - finns hundar som har sådana erfarenheter och/eller så usel mentalitet att de utgör en risk i samhället. De hundarna skall vi inte behålla och vi skall definitivt inte placera dem hos barnfamiljer.

Skall du köpa hund så se till att du vet vad du köper, av vem du köper och varför du köper just den hund du väljer. Är hunden verkligen för dig. Kan du som ägare ge den här hunden rätt styrning, rätt aktivitet, rätt syssla, rätt miljö .. eller är det en annan ras som passar dig bättre..

Den stora faran med hundar i vårt samhälle är inte att raser har olika egenskaper och olika drifter, den stora faran är när man vill låtsas att en hund kan matcha alla situationer, är lämplig oavsett, bara ägaren vill ha sin hund.

Det finns i princip inga dåliga raser - det finns bara dåliga uppfödare och dåliga/mindre lämpliga ägare.

8 kommentarer:

 1. Amen till det :)

  SvaraRadera
 2. Om en helt annan sak. Har läst snacket om en bild och dig på en annan blogg. Ett råd Micro. Bry dig inte. Fortsätt inte att svara för det har från första stund bara handlat om otrevliga kommentarer till dig. Jag reagerade från första början mot hur det lades upp i sin otrevlighet. Bry dig inte helt enkelt micro är mitt råd. Jag var helt på din sida och oavsett vilket kommer du aldrig att få bloggaren att förstå. Inte värt mödan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt. Jag borde inte ens ge ett svar, men jag valde ändå att gör det .. Hon kommer inte att backa i det hon tror att hon gör mot mig.. men jag vill ändå väcka tanken i henne - hur reagerar hon på kritik och är det okej att göra mot människor det hon tar sig rätten att göra?

   Jag är ganska van vid att bli påhoppad, uthängd och till och med hotat för att jag ifrågasätter det andra säger ... Jag köper det så länge jag tror att jag kan få några att tänka till och likt mig börja ifrågasätta det som sägs ...

   Tack för ditt stöd, det känns ofta ensamt att vara jag.

   Radera
  2. Med all respekt Micro. Jag har sagt det förut till dig och säger igen. Skit i att skriva på den där bloggen igen. Du kan aldrig vinna där för det spelar ingen roll vad du säger och hur rätt du kan ha de frodas otrevliga kommentarer på den bloggen

   Nej det är inte ensamt att vara du egentligen Micro. Det är bara det att de som håller med helt enkelt inte orkar yttra sig där längre för de vet hur det är.

   Fortsätt att vara du och skit i de där människorna som inte vet hur man uppför sig

   Radera
  3. Du är har helt rätt, bloggen är inte värd uppmärksamhet. En person som kallar sig författare och journalist men är mer intresserad av att sprida strunt än att ta till sig sanningar, och som dessutom inte förstår skillnaden på källhänvisning och källförteckning/referenslista bör nog få rumstrera ifred i sin lilla värld...

   Tack :)

   Radera
 3. Håller med Anonym 9 november 2013 23:04!

  Är också ganska säker på orsaken. Micro är en av få som sägs stå på antingen feminismens eller papparättsrörelsens sida som står benhårt fast vid sin tro men kan se mer än bara rakt fram. Hon tar upp hemska fall där män gjort nån skit men ser hon det omvända blundar hon inte för det utan även det är en verklighet för henne. Sanningen är tyvärr att dessa är ytterst få på båda sidor.

  Idag håller vi på att bygga upp två läger med kvinnor och män fjärmade ifrån varandra istället för det vi borde göra inse att vi är två kön med lika värde och med samma rättigheter. Sicket jädra trams. Om någon gör något skit mot någon annan människa ska de ha skit för det oavsett kön.

  När micro vågar ta upp fall ibland där kvinnan gjort nåt dumt mot mannen ses hon som en svikare av dessa fanatiker och det är därför hon får skit av knäppskallar. Det är likadant bland papparättsbloggarna.

  Jisses vilken värld vi skapar

  SvaraRadera
 4. Rasfascism,

  Norge :
  Den föreslagna lösningen på problemet med våldsamma hundar var enkel och konkret, och det första stycket i förslaget till Lov om farlige hunder lydde: ”Det är förbjudet att hålla schäferhund, dobermannpinscher eller hund som är korsprodukter av någon av dessa raser” (Ot.prp. nr. 9 1930, 5).

  http://www.elore.fi/arkisto/1_13/gabrielsen.pdf

  Danmark : Moral och känslor
  ”Fint folk” deras hundar rör vi inte . Även om de biter. Och definitivt inte när de som en schäfer också fungerar som polishundar. Nej skall vi ha ett förbud, får det endast påverka en mycket specifik typ av hundägare.
  – Lagen är enbart baserad på en masshysteri och politikernas önskan om att visa handlingskraft. Det är helt absurt i ett modernt samhälle, säger Cecilie Thorslund

  http://www.fairdog.dk/elements/documents/articles/article003.pdf
  http://www.fairdog.dk/elements/documents/research/kampen-om-hundene.pdf

  SvaraRadera
 5. All heder till dig, micro113, för att du som sagts ovan alltid har förmåga att se fler sidor än en och aldrig vänder kappan efter vinden. Det här med "kamphundar" (jag kallar dem för mastiffraser eller doggar) är en debatt som är nödvändig så det inte blir här som i Danmark. Olika raser har olika egenskaper och det är vi människor som avlat fram dessa, sen är det självklart alltid så att hundar är individer och präglas av sin uppväxt precis som vi. Så mycket större skäl att inte ta hand om en hund med okänt förflutet om man har barn! Och så finns det oansvariga människor som kallar vissa raser för "nanny dogs" för att de sägs vara så bra med barn att man kan lämna sina ungar ensamma med dem, detta har jag sett skrivas om både engelsk staffordshire terrier och anatolisk herdehund...

  Ja, alla hundar kan attackera utan att man förstår varför, och det är väl självklart att ju större och starkare hund och ju mer "kampgener" den har desto svårare att övermanna den. Finns ingen rasfascism i det. De som jag känner som har amstaffs får ofta märka av att folk har fördomar mot den här typen av hundar och det är oansvariga ägares fel som gett dem detta rykte. Jag som själv haft en mastino napoletano vet att det är nödvändigt att faktiskt skydda sin hund om man har en sån här typ av hund! För hon ville inte bli klappad och gullad med av främlingar och det fattade inte folk utan drogs till henne för de tyckte hon var gullig... Skulle hon då ha bitit nån skulle det kunnat ha blivit hemska följder för alla. Därför är kampanjen Yellow Dog ett bra tänk men det kommer ta mycket lång tid innan den får genomslag överallt och folk faktiskt lär sig vad det innebär. Tack för att du skriver om detta, bästa micro113!
  Hälsningar AK!

  SvaraRadera