onsdag 20 november 2013

Män och kvinnor bedöms olika ..


Du kommer nog uppfatta min text som rörig

Forskare har nämligen testat att underteckna samma text med antingen ett mansnamn eller ett kvinnonamn, och sedan låtit personer reagera på texten. Testet har genomförts upprepade gånger, både i Sverige och utomlands.

Resultatet är att mannens text uppfattas som ”genomtänkt, välskriven och övertygande”. Kvinnans text, däremot, uppfattas som just ” rörig, oklar och svår att förstå”.

Samma text, alltså.
[...]

En så till synes enkel sak som ett namn, eller en bokstav, verkar kunna trigga igång våra undermedvetna förväntningar på hur män och kvinnor är, vilket påverkar hur vi uppfattar deras handlingar. Trots att de är identiska.

[...]

Vårt tänkande om både oss själva och om andra begränsas av undermedvetna strukturer, som det är hög tid att var och en börjar få syn på hos sig själv. För om ett namn, en bokstav, en enkel påminnelse om vårt kön, ger sådan effekt – vilka konsekvenser i samhället i stort ger då inte våra tankefigurer kring män och kvinnor?
(Genusfolket)


Detta tycker jag stämmer med mina egna erfarenheter. När man diskuterar med män så kan de vara hur retoriska som helst i sina åsikter - men uppfattas av sig själva och andra som saklig, bestämda, argumenterande, ofta oavsett vilka nedlåtande attityder eller personpåhopp de lägger in i sin argumentation.

Som kvinna får jag ofta höra att jag är "för arg", "inte gillar män", "är radikal och omedgörlig" osv, trots att jag undviker personlig påhopp och försöker hålla mig till att argumentera utifrån det som personen sagt/skrivit..

Kvinnor skall ha helt enkelt vara medgörliga, beredda att låta meningsmotståndaren få sista ordet, inte argumentera för "hårt" och vara beredda att ändra sina synpunkter när en man sagt sitt... sen spelar det ingen roll vem som faktiskt har reell kunskap, erfarenhet eller bas att stå på .. mäns ord ses och väger helt enkelt tyngre... alldeles oavsett hur lite de egentligen vet om det de talar om..

5 kommentarer:

 1. Detta är absolut ingen kritik mot ditt inlägg men jag måste fråga en sak. Du skriver om den här undersökningen men det jag undrar över är vilka som ingick i den undersökningen. Min erfarenhet talar inte alls för det du säger här men samtidigt betyder inte det att den är fel. Min egen erfarenhet säger det omvända. Först av allt kanske jag ska säga att jag är man men det har noll betydelse i det här för jag gör ingen som helst skillnad på könen vad gäller värde och rättigheter. Skillnader i annat finns självklart men det ska vi bara vara glada för. Angående din undersökning är jag tvärtom. Om jag pratar med en kvinna känner jag oftare att det är mer övertygande än med män. Pratar jag med en man kommer det ofta in funderingar på om det är skyt och att hävda sig. Det är i alla fall min erfarenhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan nog inte ha erfarenhet av att bli bemött som kvinna om du är man. Du kan bara styra hur just du som individ tänker om och bemöter andra.

   Med det sagt så är ju ditt sätt att bedöma inte bättre än tvärtom - om du inte lyssnar på vad människan säger och vilka argument som framförs utan gör din bedömning utifrån vilket kön personen har.

   Nu en fråga - hur många gånger har du mötts i diskussioner när du vidhåller dina argument i en diskussion med en person du inte känner av att din meningsmoståndares respons blir att "du verkar arg och behöver en kram" ?

   Jag möttes av det av en man senast för någon dag sedan - och när jag inte gav en vänlig respons tillbaka och "öppnade famnen" var jag oresonlig. (Tyckte både han och kvinnor)

   Jag vill vare sig bli kramad, tystad eller minimerad när jag diskuterar - Jag vill ha mina frågor och mina argument besvarade, inget annat.

   Jag har utvecklat mina tankar kring ett inlägg på politism:
   http://www.politism.se/agneta-berge/du-kommer-nog-uppfatta-min-text-som-rorig/

   Som i sin tur bygger sitt resonemang på dessa artiklar:
   http://www.passionforbusiness.se/kvinnors-texter-bedoms-som-samre-av-bade-man-och-kvinnor/

   http://www.veryimportantbrains.se/laesvaert/kvinnor-skriver-saemre-texter/

   http://www2.ne.su.se/paper/wp09_15.pdf

   Radera
 2. Hej igen. Lite jäktad här så det blir ett kort svar. Skriver mer vid senare tillfälle. Tänkte bara svara snabbt på en sak. Micro jag lyssnar alltid på folk som pratar med mig. Vad jag menade är att jag alltid har lättare att tolka det som sanning när det är en kvinna jag pratar med. Män har ofta en benägenhet att behöva hävda sig mer än kvinnor. Därför har jag lättare att ta en kvinnas ord som övertygande och välgrundad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstod vad du menade - och det innebär att du bedömer utifrån kön och inte argument eller återgivning.
   Min uppfattning är nog att de flesta människor - oavsett kön - har en förmåga att försköna, överdriva, vinkla osv ..
   Det är mänskligt - inte kvinnligt eller manligt.

   Radera
 3. Du missförstår mitt syfte Micro. Jag säger definitivt inte emot dig angående att vi inte ska bedöma utifrån kön. Jag är med dig till 100%. Anledningen till att jag skrev var istället att jag blev överraskad över den undersökning du nämnde som sa att män uppfattas som övertygande och kvinnor som mindre övertygande.

  Min erfarenhet är snarare den omvända och det har ingenting att göra hur med hur det borde vara eller inte borde vara. Kvinnor och män har samma värde och ska ha samma rättigheter. Bara fanatiker och dårar kan ha en annan åsikt om det.

  Jag pratade istället om hur jag själv känner som man och som jag vet att mina manliga vänner gör. Vi har lättare att ta en kvinnas ord för sanning. Jag vet att det inte är rätt men jag är definitivt inte fullkomlig micro :-) Min uppfattning är att män oftare vill hävda sig och det gör mig mer misstänksam.

  Nu pratar jag bara efter egen tro, har inga belägg för det men min uppfattning är att jämställda män inte resonerar utifrån den undersökning du pratade om. Jag anser mig definitivt vara en man som är jämställd med kvinnor och för mig är den undersökningen ren sciene fiction. De män som resonerar så måste tvärtom vara de som inte anser kvinnan vara jämställd med oss män.

  Till din fråga: "hur många gånger har du mötts i diskussioner när du vidhåller dina argument i en diskussion med en person du inte känner av att din meningsmoståndares respons blir att "du verkar arg och behöver en kram" ?

  Svaret är aldrig och jag förstår mer än väl att du blev irriterad. Jag har däremot sett en liknande grej. På ett möte förra året var det en man och en kvinna som argumenterade livligt. De glömde nästan bort att det fanns fler människor där. Till slut sa ordföranden till att nu fick de sluta för vi hade annat att prata om. Sedan hände den där saken med kramen. Efter mötet gick plötsligt mannen fram till kvinnan och bad om ursäkt. Det märktes direkt att ursäkten kom från hjärtat. Plötsligt sa han "får jag ge dig en kram som tecken på min ursäkt och får att visa hur dum jag var." Hon sa ja och de gjorde så.

  Personligen tyckte jag det var en fin grej men samtidigt inte samma sak som det du råkade ut för. Detta handlade om en ångerfull man. I ditt fall handlade det om en man som var övertygad om att han hade rätt och som ville visa att du "lilla gumman" kan ju inte nå upp till en mans nivå. Du behöver en kram

  SvaraRadera