torsdag 14 november 2013

En tortyrturist och hans offer

En tortyrturist och hans offer - en viktig berättelse om Jackie Arklöv och Amir Maric och svensk rättssäkerhet, skriven 2004 för snart tio år sedan ... Jag kan undrar vad som hände med Amir Maric .. hur det gick för hedersmedborgaren Jackie Arklöv har ju knappast undgått någon..En tankeställare om svensk rättvisa:


"En svensk förbrytare behandlas med all den varsamhet rättvisan är mäktig. En flykting förpassas till samma rättvisas avskrädeshög. Den ene heter Jackie Arklöv, den andre kallar vi Amir Maric.

Den ene växte upp i Storuman, den andre i Zenica. Den ene blev svetsare, men mest arbetslös, den andre köttmästare med egen butik. Den ene gick i skola i ett kylslaget men välordnat folkhem. Den andre växte upp i en diktatur. Den ene heter Jackie Arklöv, den andre kallar vi Amir Maric. När ödet för dem samman har de som synes inget gemensamt. Den ene visste inte riktigt vad han ville, den andre var redan far till tre barn, en respekterad man. På amatörbilderna ser man en swimmingpool, trädgård, bilar. Den ene drömmer om att bli stridsman, och söker till jägarregementet i Arvidsjaur. "Jag har alltid varit intresserad av det militära, jag tror att det är medfött." Den andre har redan varit det finaste i soldatväg man kunde bli: marskalk Josip Titos gardessoldat i vita handskar, guldlamé och himmelsblå uniform. "Det var en stor heder. Och det näst bästa var att livgardisterna slapp göra repmånad."
[...]

Uppdatering:
(Ett bevis på mediernas makt: samma dag som artikeln publicerades i DN drogs tillbaka beslutet att avvisa “Amir Maric”. Samma år återupptogs förundersökningen mot Jackie Arlöv för folkrättsbrott.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar