torsdag 7 november 2013

”Min flickvän slår mig när hon har pms”

Det är rubriken på en plusartikel i Aftonbladet.
Jag har inte plusabonnemang och kan inte läsa mer än så, men jag behöver egentligen inte läsa mer än så heller.
Tomas - som killen heter i artikeln enligt bildbyline - har fel.
Hans flickvän slår inte honom när hon har PMS, hans flickvän slår honom när hon har behov av att avreagera sig - inget annat. Det är möjligt att det sammanfaller med PMS-besvär - men PMS är inte orsaken, PMS är inte förklaringen.

Orsaken till att hon slår är att hon vill avreagera sig, förklaringen till att hon slår honom är att i hennes ögon är han en alldeles duglig slagpåse - inget annat.

Tomas bör - precis som alla kvinnor och män som får agera slagpåse - lämna sin flickvän. Han bör inse att hon väljer att slå honom - precis som alla som slår sin partner väljer att ta sig den rätten.
Handlade det om okontrollerbara reaktioner så skulle människor som slår slå alla andra också när behovet av avreaktion infinner sig. Så fungerar det ju sällan, den som slår slår den person den anser sig äga makten och rätten över.

Det finns inga ursäkter för att fysiskt avreagera sig på sin partner (eller andra).
Oavsett om du är kvinna eller man så gå när din partner kliver över gränsen. 

2 kommentarer:

 1. Är inte helt övertygad om att du har rätt här Micro. Jag heter Håkan och jag är också lite drabbad av just det här. Jag har världens snällaste och goaste tjej men varje gång hon har pms så får jag lida för det. Det är mest att jag får höra ett och annat men det har även hänt att hon börjat vifta med armarna. Slår aldrig tillbaka utan jag bara försöker värja mig så gott det går. Efteråt har hon alltid fruktansvärt dåligt samvete.

  Jag kan givetvis inte börja diskutera mig dig om pms och hur jobbigt det är. Självklart inte men grejen är att tjejen själv säger att det beror på det och jag litar givetvis på henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. PMS kan vara jobbigt - det har jag inte förnekat. Det jag säger är att PMS inte är förklaringen till varför man är våldsam mot sin partner.

   Fast din tjej kanske är den som när hon hämtar barn på dagis (om ni har barn) far ut mot barnen och både verbalt och vevande kan gå på dagispersonalen?
   Hon kanske brukar fara ut i otidigheter på jobbet och ge chefen och kollegorna en lavett?
   Ställer till med en scen och vevar runt på butiken?

   Troligen inte.

   Troligen är hon en av alla dem som ser det som okej att vända sig mot sin partner men klarar att behärska sig när det gäller andra. Andra som inte skulle ursäkta hennes beteende.

   Att hon har dåligt samvete efteråt säger ingenting om hennes inställning till dig. Det är klassiskt att misshandlaren efteråt ångrar sig, gråter en skvätt och försöker vara extra snäll efter en fysisk eller grov verbal attack.

   Det jag säger är inte heller att du skall slå tillbaka. Givetvis skall du inte trappa upp våldet. Det du bör göra är att lämna henne - sluta agera spottkopp och slagpåse helt enkelt.
   Sluta ursäkta hennes beteende och se vad hon faktiskt gör och utsätter dig för istället.

   Om hon själv inte tyckte det var okej att ha dig som spottkopp och slagpåse när behovet av att avreagera sig dyker upp så hade hon sökt hjälp redan innan det gick så långt som till fysiska angrepp.

   Om ni har barn tycker jag också att du skall ta dig en rejäl funderare på vad de lär sig av er. Är det okej om de i framtiden får smällar och utsätts för verbal kränkning av sina partners bara den andra klämmer ur sig en ursäkt och har dåligt samvete efteråt?

   Radera