torsdag 28 november 2013

Pappamånader gav mer jämställdhet


Pappamånaderna har inte bara lett till att fler fäder är lediga med sina barn.Mammor vabbar också mindre och lågavlönade mammor har fått bättre inkomst.Det visar en studie som Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) genomfört.

Men skillnaderna är små. Totalt minskade mammornas vabbande med 1,8 procent när den första reserverade månaden, även kallad "pappamånaden", infördes. Samtidigt ökade pappornas uttag med lika mycket.

[...]

När den andra pappamånaden infördes fick lågavlönade mammor bättre inkomst, vilket främst tros bero på att de jobbar mer.

– Kvinnor med lägre inkomster arbetar ofta deltid och reformen har påverkat arbetstiden snarare än lönen, säger utredaren Ann-Zofie Duvander.

Pappors inkomst förändrades inte.

Men även om skillnaderna i studien är små har pappamånaderna haft betydelse, enligt ISF.

– Vi ser att utvecklingen går i rätt riktning. Därför är det troligt att de reserverade månaderna har haft större effekt än det vi uppmätt, säger Ann-Zofie Duvander.
[...]
Folkpartiets landsmöte beslutade nyligen att en tredje månad i föräldraförsäkringen ska reserveras vardera föräldern. Om eller när det blir regeringspolitik återstår att se.

ISF bedömer att en tredje pappamånad ytterligare skulle förstärka tendensen mot mer jämställdhet.
[...]
(Aftonbladet)
Det är inte en tredje pappamånad som skall diskuteras. Vill man på allvar få igenom jämlika villkor på arbetsmarknaden och i föräldraskapet så skall föräldraförsäkringen helt sonika delas. Pappors del skall tillfalla papporna utan trams med överskrivningar och mammors del tillfalla mammorna.. vare sig mer eller mindre.

Kunde man dessutom genomföra att ett par månader kan tas ut gemensamt vid barnets födelse så att både mamman och pappan redan från starten var involverade i det lilla barnet och eventuella syskon så skulle både pappor och barn ha allt att vinna på det.


Vill man nödvändigtvis att ena parten skall vara den som axlar ansvaret för barnen så skall det vara upp till familjerna att själva sörja för det ekonomiskt. Så länge vi lever i ett samhälle som lägger huvudansvaret för barnen på kvinna så kommer vi aldrig uppnå jämställdhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar