torsdag 7 november 2013

Lexi, 4, bets ihjäl av familjens nya hund


Expressen:

Lexi Hudson, 4, låg och sov när familjens hund gick till attack.Hennes mamma försökte desperat få hunden att släppa. Det gick inte. Lexi avled på vägen till sjukhuset, skriverMirror.

[...]

Misshandlad hund
Hunden hade blivit dåligt behandlad av sina tidigare ägare, men den hade passat bra i familjen Hudson och lekte bra med dottern Lexi, 4, i hemmet i Mountsorrel i Leicestershire, England.

[...]

Men på tisdagen fick något hunden att anfalla Lexi. Hon låg i sängen och sov med sin mamma när hunden plötsligt högg tag i henne. Den skakade med huvudet och slet i hennes kropp.
Mamma Jodi försökte desperat slita bort hunden från sin dotter, men lyckades inte.
– Först när hon tog en kniv och började hugga hunden, så släppte den. Hon högg tills den var död, säger Paul Ryan till Mirror.

Men det var för sent. Lexi fördes i ilfart till sjukhus, men avled innan ambulansen kom fram.
– Jag såg Jodi när de tog Lexi till sjukhuset. Hon var blodig och sa om och om igen att de hade lovat henne att hunden var säker att ha tillsammans med barn, säger Paul Ryan till Mirror.

[...]
(Expressen)



Aftonbladet:

Jodie Hudson, 30, trodde att familjens nya bulldog var barnkär.Nu skakas Storbritannien av händelsen.Men i går bets hennes 4-åriga dotter Lexi i hjäl av hunden.

Grannar som uttalar sig i brittisk media beskriver fruktansvärda scener från den lilla orten Mountsorrel i Leicestershire.
Enligt Daily Mail var 4-åriga Lexi Branson hemma från förskolan eftersom hon kände sig sjuk.
Då ska familjehunden, en bulldog, plötsligt ha gett sig på flickan när hon låg och sov tillsammans med sin mamma.

– Den var helt tokig. Den grabbade tag i Lexi och vägrade släppa taget, säger Paul Ryan, som är en vän till familjen, till Daily Mirror.

[...]

Daily Mail uppger att hunden fram till attacken hade agerat lugnt kring barn och enligt tidningen ska Jodie ha fått höra att det var säkert att ha hunden i närheten av barn när hon hämtade den från ett hem för övergivna hundar.

[...]
(Aftonbladet)



Vad kan man säga mer än att det är oerhört tragiskt när det blir så fel.

Hundar är givetvis fina, de kan vara ett mycket trevligt sällskap, bra kamrater osv .. men och det är ett stort stort MEN, det finns inget som heter "barnsäkra" hundar.

Alla hundar - oavsett hur snälla, socialiserade och tama de är - kan bli trängda, irriterade, gå överstyr och bita. Alla hundar kan bita barn. Hundar är helt enkelt inte barnsäkra vänner, därför måste vuxna alltid ha översikt när hund och barn umgås.

En omplacering är dessutom i princip alltid ett osäkrare kort än en hund man tagit som valp och som formats i familjen. En omplacering som man dessutom inte vet något om är en reell risk, oavsett hur snäll den verkar. Vet man inget om hunden så vet man inte heller vad som kan trigga den, vad som gör den trängd, vad som utlöser "svartsjuka" och aggressivitet.

En illa behandlad hund skall definitivt inte "räddas" av barnfamiljer, eftersom illa behandlade hundar alltid, alltid, har ett bagage som kan utlösa oönskade reaktioner. De - precis som människor - bär med sig och reagerar utifrån sina erfarenheter, däremot saknar en hund människans konsekvenstänkande. Den reagerar - den funderar inte, kan inte förutse och kan inte förstå konsekvensen av sina reaktioner.

Gatuhundar - som i det här fallet:


Leicester City Council yesterday confirmed a dog warden took the dog off the streets and handed it into the kennels before Miss Hudson took it in.

Är givetvis något av det mest osäkra man kan ta in i sitt hus. En gatuhund har inte bara ett okänt förflutet - den har också med mycket hög sannolikhet fått lära sig att försvara sig själv, sitt revir, sin föda osv.. Det ligger helt enkelt i en gatuhunds överlevnadsvillkor att kunna hävda sig med aggressivitet. En gatuhund överlever tack vare den kapaciteten - inte trots den.

Att dessutom den här hunden var av "bull-ras", ärrad, och har ett okänt förflutet borde ha fått alla att skrika nej när barnfamilj kom på tal. Oerhört oansvarig att placera den hos barn, ännu mer oansvarigt och befängt att saluföra den som "barnsäker" eller ens "barnvänlig".

Skaffar man hund när man har barn så har man ett absolut ansvar för att försöka gardera sig så långt det är möjligt mot att hunden attackerar barnet/barn.
Det gör man genom att skaffa en hund som valp, från en seriös säljare, genom att välja en ras som passar ens egen förmåga, och genom att aktivt fostra hunden in i familjen - samt genom att inte betrakta hunden som en barnsäker leksak.

När det gäller omplaceringar - så nej, har du små barn så avstå. Har du äldre barn så se till att det är en stabil hund med bra bakgrund och förutsättningar du tar in i familjen. Inga "räddningar" av illa behandlade hundar. Gå kurs med hunden, lär känna den och lär er styra upp hunden på ett bra sätt.

När det gäller gatuhundar så NEJ. Det bästa man kan göra med gatuhundar är att lägga ner dem. I synnerhet om man talar om stora raser med starka drifter.
Gatuhundar är inte socialiserade, har inte växt in i de villkor som gäller i en mänsklig flock och innebär därför alltid en hög risk. En risk man inte får utsätta andra för.














22 kommentarer:

  1. Att dessutom den här hunden var av "bull-ras"...?!

    Dödsfall är extremt ovanligt.
    USA som tex. har ca 80.000.000 hundar. Där inträffar ca 20-35 dödsfall och år (0.0000003% av alla hundar är vållande). Tittar man på varje enskilt fall återfinns samma omständigheter igen o igen. #1Lämna aldrig barn och hund utan tillsyn #2 fattigdom (en social fråga) osv osv

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är få dödsfall på grund av hund, men det är ändå lika tragiskt när människor faller offer för hund - i synnerhet som barn ofta är dem som råkar värst illa ut i form av skador osv..

      Radera
    2. Att dessutom den här hunden var av "bull-ras"...?!

      Radera
    3. Ja, det är faktiskt något som talar emot att den skulle placeras med barn.
      Bull-raser kan vara jättebra hundar förutsatt att de har god mentalitet och hamnar hos en ägare som vet vilken kapacitet de har, samt kan styra upp hunden.
      Bull-raser som spårar är ur är dock ofta svårare att bryta än andra raser - de kan alltså bli långt farligare än andra hundar när det väl går snett.

      Jag förespråkar för övrigt inte att några raser skall ses som "barnhundar". Hundar är helt enkelt inte lämpliga leksaker för barn och det finns inget som heter "barnsäker" hund.

      Radera
    4. Dessutom är det väl mer rättvist om du läser orden i det sammanhang det står skrivna, istället för att klippa ur en liten del av det som sägs

      "Att dessutom den här hunden var av "bull-ras", ärrad, och har ett okänt förflutet borde ha fått alla att skrika nej när barnfamilj kom på tal. "

      Radera
    5. En brukshund har alltså inte samma kapacitet...och är lätta att bryta!?

      Radera
    6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    7. okej, det köper jag.
      Men "bull-ras",

      Radera
    8. Ja - de är lättare att bryta.
      Och ja, jag anser att jag kan uttala mig i frågan - Jag är en av de få inom mentalsektorn som faktiskt ställt upp och testat "bullar". Jag, maken och vårt gäng var faktiskt de enda i Sverige som genomförde det när jag var aktiv.

      Radera
    9. Jag föredrar uttrycken "mastiff" "bull" osv istället för det slarviga "kamphundsras" ... eftersom jag tycker rastypen bättre beskriver vad man talar om för egenskaper och inte pekar ut hundarna på samma sätt.

      Radera
    10. Hmm,
      Så du kopplar egna erfarenheter från "MH"
      med en enskild händelse i England/blandrashund av okänt ursprung
      Har du talat med Curt Blixt om "bullar" och MH/BPH?

      Radera
    11. Nej, jag säger att det som hände i England är en yttersta konsekvensen av att man låtsas att det finns barnsäkra hundar, samt att man parar ihop hundar med fel egenskaper och kapacitet med barn.

      Radera
    12. När det gäller Curt Blixt har vi anlitat honom många gånger under de år jag var aktiv, och minns jag rätt så var han + två beskrivare till de enda som ställde upp och faktiskt beskrev bullar när vi beslutade oss för att ställa upp för pitbullklubben.

      Radera
    13. Det köper jag oxå.
      Men inte generaliseringar om hundraser i dessa sammanhang. Hur var det nu, har inte brukshundar kapacitet ;)
      Blandrashundar är inte problemet, det är ägaren (livssituation).

      Bra och dåliga raser och bra och dåliga människor. De farliga hundarna i lagstiftningsarbetet och åtgärderna mot dem säger något om förändringen från ett synsätt där rashunden blev associerad med personer med hög moralisk standard och blandraser med ”vanligt folk” till ett förmodat sammanhang mellan bra och dåliga raser och bra och dåliga människor.
      http://www.elore.fi/arkisto/1_13/gabrielsen.pdf

      Radera
    14. Fast om du tror att jag dömer ut någon hundras så läser du mig fel - dvs du ser inte sammanhanget där jag anser att det är befängt att sälja in "bullen" till barnfamiljer.

      Jag säger inte att man inte kan ha bull-raser med barn, jag säger att i det aktuella fallet borde vem som helst sett det olämpliga - och i det sammanhanget har också egenskaperna betydelse eftersom de förstärker risken.

      Bruksraser finns det många av - en del med mycket starka drifter och egenskaper som kräver mer av ägaren än andra bruksraser.

      Faran är när man inte vill se till rasens egenskaper utan försöker sälja allt som "familjehundar, barnhundar" osv..
      Själv har jag fött upp ett par kullar schäfer och skulle aldrig komma på tanken att sälja valpar under "klapp och kak" förespegling. Vet du vad du sysslar med så kan du ha en schäfer trots att du har barn - vet du inte det så är bruksraser inte vad du skall ha..

      Samma filosofi gäller även "bull-raser".

      Radera
  2. Kommittén för hundars mentalitet (KHM) BPH beteendebeskrivning av hund. Utvärdering & Kvalitetssäkring 31 Jan 2011

    I fråga om rasskillnader så framstår American Staffordshire terrier jämfört med de övriga fyra raserna som sociala, trygga, orädda, nyfikna och lekintresserade.

    De studerade hundarna av rasen dvärgpinscher visar påfallande mycket aggressiva och rädslerelaterade beteenden. De tycks även vara mer energiska än övriga raser.

    Golden retriever utmärker sig som en social men rädslebenägen ras som visar förhållandevis lite aggressiva beteenden. De tycks även vara ”träningsbara” och ha ett litet intresse av att jaga efter vilt.

    Rhodesian ridgeback framstår som en lugn men rädslebenägen ras som visar jämförelsevis mycket aggressiva beteenden.

    Vad gäller whippet är de inte lika sociala som de andra raserna. De är inte heller särskilt intresserade av föremålslek så som det mäts i BPH, eller träningsbara på samma sätt som de övriga. De är tämligen lite aggressionsbenägna. Rädslemässigt utmärker de sig inte åt något håll.

    Hela rapporten (422 sidor) finns här som PDF
    det finns en sammanfattande del på lite mer än 30 sidor (sid. 1-34) och en ännu kortare inledande sammanfattning på endast 2 sidor.

    http://www.svartbergs.se/pdf/BPH_Utvardering%20_Kvalitetssakring_2010.pdf

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för länken:
      Dock vill jag påtala att American Staffordshire terrier är en registrerad ras i Sverige och därför hade möjlighet att MD-testas i mån av plats redan när vi drog igång vårt projekt i början av nittiotalet.

      Vi släppte in raser som inte var godkända, men som ökade i popularitet och var ett föremål för förbudsdiskussion osv.. a k a "Pitbull" .. Vi fick då genom pitbullklubben förmånen att pröva olika typer som föll under den benämningen eller som helt enkelt saknade stamtavla.

      Vår ambition var att främja seriösa ägare/uppfödare, just för att dessa hundar inte skall hamna i fel händer - vi ville visa att det fanns bra ägare och bra avel också inom denna kategori.

      Radera
    2. MH-beskrivas .. inte MD-testas -- D är ett resultat av feltryckning, och ordet test halkade in i hastigheten....
      Jag får skämmas lite för det - eftersom jag ständigt får rätta andra .. MH är inte en test, utan en beskrivning av hundens uppvisade egenskaper..

      Radera
    3. Jag vet, det var väl ca 10 st

      Radera
    4. Ja, det är ju så att det ofta är stort tryck på de MH (och MT) som anordnas och att raser som ligger utanför SBK:s ansvar skall tas in i mån av plats. Därför blir inte andra raser beskrivna i önskvärd omfattning om det inte finns en seriös uppfödare i botten som själv anordnar MH via en klubb.

      Radera
  3. Jag kan också säga att vi blev föremål för djup kritik i starten, eftersom andra klubbar/aktiva samt BK ansåg att vi gav legitimitet åt icke önskvärda "raser".

    Efter något år så var dock inte längre ensamma om att MH-beskriva dessa hundar. Då insåg fler att det låg i allas intresse att göra detta.

    SvaraRadera