De senaste dagarna har en skandal inom svensk polis uppdagats. Ett register har sedan flera år förts över romer och deras barn.
Det handlar om en kartläggning där romer registrerats enbart på grund av sitt släktskap, och inte för att de begått brott eller är misstänkta för brott.
Registret omfattar minst 4 tusen personer och de yngsta är bara några månader gamla..
Artiklar på ämnet:
Dagens Nyheter
Expressen
Aftonbladet
Jag är inte särskilt överraskad över att ett register av denna typ avslöjas inom polis/myndigheter. De senaste åren har lagstiftningen i allt högre grad syftat till att möjliggöra kartläggning och registrering av människor på allehanda lösa grunder.
Vi vet att människor registreras på basis av deras politiska åsikter, religiösa engagemang om de grupper de tillhör anses vara av typen som skall övervakas.
Vi borde också veta att människor kan registreras för att de på något sätt kommer i kontakt med kriminella men inte själva är kriminella osv.. Det s.k. spaningsregistret är inte okänt - eller borde inte vara det. Spaningsregistret kräver inte att du är misstänkt för brott, det räcker med att du umgås med någon som är misstänkt för brott för att förekomma där.
Du kan idag få din telefon avlyssnad eller utrymmen där du vistas/äger buggade, inte för att du själv är brottslig eller ens misstänkt för brott, utan för att någon i ditt umgänge som brukar vistas i din lägenhet kan förekomma i sådana sammanhang.
För att kunna använda sådana tvångsåtgärder krävs att också du ingår i polisens kartläggning - trots att du vare sig begått eller är misstänkt för brott.
Telefon/e-mail annan elektronisk avlyssning:
Rättegångsbalken kapitel 27
18 § Hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation innebär att meddelanden, som i ett elektroniskt kommunikationsnät överförs eller har överförts till eller från ett telefonnummer eller annan adress, i hemlighet avlyssnas eller tas upp genom ett tekniskt hjälpmedel för återgivning av innehållet i meddelandet.
Hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation får användas vid förundersökning som avser
1. brott för vilket inte är föreskrivet lindrigare straff än fängelse i två år,
2. försök, förberedelse eller stämpling till sådant brott, om sådan gärning är belagd med straff eller
3. annat brott om det med hänsyn till omständigheterna kan antas att brottets straffvärde överstiger fängelse i två år.
Ett tillstånd till hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation ger också rätt att vidta sådana åtgärder som anges i
19 §. Lag (
2012:281).
19 § Hemlig övervakning av elektronisk kommunikation innebär att uppgifter i hemlighet hämtas in om
1. meddelanden som i ett elektroniskt kommunikationsnät överförs eller har överförts till eller från ett telefonnummer eller annan adress,
2. vilka elektroniska kommunikationsutrustningar som har funnits inom ett visst geografiskt område, eller
3. i vilket geografiskt område en viss elektronisk kommunikationsutrustning finns eller har funnits.
Genom hemlig övervakning av elektronisk kommunikation får sådana meddelanden som avses i
första stycket 1 även hindras från att nå fram.
Hemlig övervakning av elektronisk kommunikation får användas vid förundersökning som avser
1. brott för vilket inte är föreskrivet lindrigare straff än fängelse i sex månader,
2. brott enligt
4 kap. 9 c § brottsbalken, brott enligt
16 kap. 10 a § brottsbalken som inte är att anse som ringa, brott enligt
1 §narkotikastrafflagen (
1968:64), brott enligt
6 § första stycket lagen (
2000:1225) om straff för smuggling, eller
3. försök, förberedelse eller stämpling till brott som avses i 1 eller 2, om sådan gärning är belagd med straff.
I fall som avses i
20 § andra stycket får hemlig övervakning av elektronisk kommunikation dock användas endast vid förundersökning som avser brott som kan föranleda hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation enligt
18 § andra stycket. Lag (
2012:281).
20 § Hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation och hemlig övervakning av elektronisk kommunikation får, om inte annat följer av
andra stycket, endast ske om någon är skäligen misstänkt för brottet och åtgärden är av synnerlig vikt för utredningen. Åtgärden får endast avse
1. ett telefonnummer eller annan adress eller en viss elektronisk kommunikationsutrustning som under den tid som tillståndet avser innehas eller har innehafts av den misstänkte
eller annars kan antas ha använts eller komma att användas av den misstänkte, eller
2. ett telefonnummer eller annan adress eller en viss elektronisk kommunikationsutrustning som det finns synnerlig anledning att
anta att den misstänkte under den tid som tillståndet avser har kontaktat eller kommer att kontakta.
Hemlig övervakning av elektronisk kommunikation får, utöver vad som anges i
första stycket,
ske i syfte att utreda vem som skäligen kan misstänkas för brottet, om åtgärden är av synnerlig vikt för utredningen. Övervakning som innebär att uppgifter hämtas in om meddelanden får dock endast avse förfluten tid.
Avlyssning eller övervakning får inte avse meddelanden som endast överförs eller har överförts i ett elektroniskt kommunikationsnät som med hänsyn till sin begränsade omfattning och omständigheterna i övrigt får anses vara av mindre betydelse från allmän kommunikationssynpunkt. Lag (
2012:281).
Rumsavlyssning:
Lag (2007:978) om hemlig rumsavlyssning
4 § Hemlig rumsavlyssning får endast avse en plats där det finns särskild anledning att anta att den misstänkte kommer att uppehålla sig. Avser åtgärden någon annan stadigvarande bostad än den misstänktes bostad, får hemlig rumsavlyssning användas endast om det finns synnerlig anledning att anta att den misstänkte kommer att uppehålla sig där.
Hemlig rumsavlyssning får inte avse
1. en sådan plats som stadigvarande används eller är särskilt avsedd att användas för verksamhet för vilken tystnadsplikt gäller enligt 3 kap. 3 § tryckfrihetsförordningen eller 2 kap. 3 § yttrandefrihetsgrundlagen,
2. en sådan plats som stadigvarande används eller är särskilt avsedd att användas för verksamhet som bedrivs av advokater, läkare, tandläkare, barnmorskor, sjuksköterskor, psykologer, psykoterapeuter eller familjerådgivare enligt socialtjänstlagen (2001:453), eller
3. en sådan plats som stadigvarande används eller är särskilt avsedd att användas av präster inom trossamfund eller av dem, som har motsvarande ställning inom ett sådant samfund, för bikt eller enskild själavård.
Spaningsregistret:
6 § I registret får uppgifter om en person som inte kan misstänkas för brott behandlas, om
1. uppgiften har samband med en person som har registrerats enligt 5 §, och
2. behandlingen är av särskild betydelse för polisens spaningsverksamhet.
12 § Uppgifter om en person får inte behandlas enbart på grund av vad som är känt om personens ras eller etniska ursprung, politiska åsikter, religiösa eller filosofiska övertygelse, medlemskap i fackförening, hälsa eller sexualliv.
Om uppgifter om en person behandlas på annan grund, får de kompletteras med sådana uppgifter som avses i första stycket när det är absolut nödvändigt för syftet med behandlingen.
Uppgifter som beskriver en persons utseende ska utformas på ett objektivt sätt med respekt för människovärdet.
Det är inte överraskande att polisen kartlagt romer, lika lite som det är överraskande att polisen kartlägger andra familjer, grupper eller bekantskapskretser kring människor. Lagen ger utrymme för det.
Har du kriminella i din släkt? Har du någon som kanske inte är kriminell men ändå - utan att kanske ens veta det själv - är misstänkt för brott i din släkt?
Har du någon i din bekantskapskrets som är föremål för polisens misstankar?
Då kan du vara föremål för registrering och ännu värre också för tvångsåtgärder. Kanske är ditt sovrum buggat, din telefon avlyssnad, din e-mail kontrollerad, alla dina SMS och bildöverföringar synade..
Du vet inte, för du vet inte vem som kan bli föremål för tvångsåtgärder av olika slag. På det området finns inte längre någon rättssäkerhet för dig bara för att du är oskyldig.