lördag 14 september 2013

Våldtogs på skolfesten


"
Två män har anhållits misstänkta för våldtäkt på en skolfest i Vitabergsparken i Stockholm.

Enligt polisen togs de på bar gärning.

– Polis fanns på plats när vittnen slog larm, säger Lotta Larsson, stationsbefäl på Södermalmspolisen.

Någon gång mellan midnatt och klockan ett natten till lördag upptäckte vittnen en pågående våldtäkt i Vitabergsparken på Södermalm i Stockholm. När de larmade polisen fanns patrullen precis i närheten och kunde direkt gripa två män, 17 och 18 år gamla.

– Patrullen tog dem på bar gärning, säger Jens Mårtensson, länsvakthavande befäl vid Stockholmspolisen till TT."


[...]

Ytterligare en gripen

Under natten mot lördagen greps ytterligare en man misstänkt för en annan våldtäkt i Stockholm. Den här gången på Kungsholmen.

– Det är tragiskt. Ibland har vissa personer svårt med ett nej. Det här rör sig inte om någon överfallsvåldtäkt utan det har skett inom ett kompisgäng, säger Johan Rehnberg, stationsbefäl på Norrmalmspolisen.Man får ge en eloge till polisen som planerat in närvaro och fanns på plats i Vitbergsparken. Vad som hände på Kungsholmen framgår inte riktigt. Det kanske kommer mer information senare.

Jag vill dock ta fasta på det stationsbefälet säger. Det handlar inte om överfallsvåldtäkt eftersom personerna är bekanta/känner varandra (skett inom ett kompisgäng).
I nätdebatter ser man alltför ofta åsikten att enbart överfallsvåldtäkter kan räknas som "riktiga" våldtäkter. Det indikerar att personerna faktiskt inte är insatta i vilka kriterier som råder för en överfallsvåldtäkt - nämligen att GM och BO är obekanta.

Är de bekanta så spelar det ingen roll om GM sliter in BO i en buske och genomför våldtäkten, det är betydelselöst om brottet sker på impuls eller om GM smugit på och faktiskt överfaller BO i ett läge där BO inte i stunden interagerat med GM på något sätt. Känner de varandra - är bekanta - så faller det inte under rubriceringen "överfallsvåldtäkt".

Och ja - visst har stationsbefälet rätt. Det är tragiskt att somliga inte förstår ett nej och tar sig rätten till en annan människa. Mycket tragiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar