måndag 21 oktober 2013

Brist på jämställdhet ökar psykisk ohälsaBrist på jämställdhet hemma är orsaken till psykisk ohälsa bland kvinnor. Det upplever sex av tio kvinnor enligt en ny undersökning.Statistik från OECD visar att kvinnors sjukskrivningar och psykiska ohälsa har ökat de senaste åren. Den främsta anledningen, enligt kvinnor själva är att de tar större ansvar hemma. Det visar en undersökning som Länsförsäkringar har gjort.

Männen som deltog i undersökningen tror i stället att ojämlikhet på jobbet ligger bakom ohälsan hos kvinnor.

[...]

De som deltagit i undersökningen tycker att samhället är ansvariga för att sjukskrivningarna ökar. Men Anna Karin Lindberg tycker att det är viktigt att också arbetsgivarna tar sitt ansvar och har en aktiv dialog med sina medarbetare.

– Oavsett av vilken orsak en medarbetare blir sjukskriven så innebär det kostnader och produktionsbortfall för arbetsgivaren, säger hon i ett pressmeddelande.

(Dagens Nyheter)

Får någon ihop det som man kommer fram till i artikeln?
Kvinnorna anser således att det är den ojämställda fördelningen i hemmet som är tyngsta orsaken till stress och psykisk ohälsa.
Männen håller inte med, de lägger ansvaret på arbetet - bort från dem själva, sitt ansvar.
Och Anna Karin Lindberg väljer att gå på männens linje.

Vore inte det logiska istället att människor såg till att se över ansvarsfördelningen i hemmet, att männen gjordes medvetna om sitt ansvar i detta.
Hur skall arbetsgivaren påverka hemarbetet liksom? Är tanken att kvinnor skall axla mindre på jobbet, kanske jobba kortare, så att de orkar med hemarbetet.. eller vad liksom?
Eller är man bara helt döv för det kvinnor säger om sig själva och ger (återigen) männen tolkningsföreträde..


2 kommentarer:

 1. Psykisk ohälsa beror inte så mycket på arbete utan på andra faktorer som mobbning arbetslöshet och olika hopplösa situationer.

  Man kan jobba 14 timmar per dag utan att må dåligt om det är någorlunda intressant

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att arbetet i sig inte är det problem som kvinnorna själva anger visar undersökningen. De uppger problematiken med ojämställdhet på ett helt annat område - hemmet.
   Därför är det lite absurt att det som forskaren sedan riktar in sig på är männens förklaring - arbetet - och inte det kvinnorna själva uppger...

   Radera