fredag 25 oktober 2013

Polisens facebook-sida, UMFExpressen följer idag upp sitt avslöjande om UMF, den facebook-sida där polisen hånar kritiker och avger hårda omdömen om vissa personer i ledande positioner på polismyndigheten.


Poliser om Husby: Skicka i väg patrasket

[...]
Expressen kan i dag publicera nya inlägg ur polisens stängda Facebookgrupp. Så här säger poliserna om rättssäkerhet när ingen utomstående hör dem.
Expressen avslöjade i går hur kända svenska kvinnor och män - advokater, journalister, debattörer, brottsforskare och chefer - hånas brutalt på svenska polisers egen stängda Facebooksida UMF - "Underbetalda, missnöjda, förbannade".

Facebookgruppen startades i februari 2012 och har i dag över 5000 medlemmar, vilket motsvarar var fjärde svensk polis.

[...]

De kränkande omdömen som riktas mot namngivna personer - med det gemensamma att de i offentligheten kritiserat polisen och dess arbetsmetoder - har väckt starka reaktioner.
Men ett antal poliser som Expressen varit i kontakt med har också reagerat på den frustration och syn på rättssäkerhet som många av deras kolleger ger uttryck för i Facebookgruppen.

Husbykravallerna i våras väcker starka känslor hos många poliser i gruppen.
En polisman undrar medan kravallerna fortfarande pågår:
"Alltså varför sätter vi inte in en jättekommendering ringar in dem med hjälp av hundar och helikoptrar och griper hela bunten..."

En annan medlem i gruppen svarar:
"Ett förslag. Kista kommun... Riv hela skiten. Erbjud skötsamma medborgare nytt boende. Övriga brådskar med mer än 30 avsnitt i BR=tillför inget till samhället=Hejdå. Norbottens län har minskat i invånare senase åren. Skicka iväg patrasket. Samt en fundering till. När man möts med våld/blir stenkastad på... Varför inte nyttja nödvärnsparagrafen och använda tjänstevapnet? En sten i skallen = ridå."

[...]
Ask hånas
Justitieminister Beatrice Ask hånas för att hon inte tydligt tagit ställning för polisens insatser under kravallerna.
En polisman citerar i ett inlägg på Facebookgruppen ett TT-telegram som säger att Ask låter hälsa att "om någon blivit förolämpad av polisen ska det givetvis anmälas och hanteras enligt gällande regler."
Polismannen konstaterar:
"Härligt att känna stödet!"
En annan polisman svarar:
"Jag hoppas att det här är ett skämt."

När Dagens Nyheter i en huvudledare den 8 mars kritiserar polisens ID-kontroller riktade mot människor med utländskt utseende i tunnelbanan - det så kallade Reva-projektet - och skriver att det är "beklämmande" att höra justitieminister Beatrice Asks förklaringar så reagerar flera i Facebookgruppen med upprördhet:
"Nu får det fan vara nog. Herregud. Som sagt, var är cheferna, lagstiftarna?"

En annan polisman svarar:
"Jag har inte följt debatten i sin helhet, men har förstått att den följer det gamla vanliga rasism/moralpanikspåret. Om man nu ska göra inre utlänningskontroller så borde det väl vara rimligt att dessa görs på utlänningar? Är man rasist för att man i det syftet bara kontrollerar dessa individer? Vill dom att man ska ta varannan svensk bara för att det ska se bra ut?"

[...]

"Idiot struntade i att bron var öppen"
Nyligen bekräftade chefsåklagare Håkan Roswall vid riksenheten för polismål att han kommer att åtala det polisbefäl som i mars i våras beslutade att öppna Hjulstabron utanför Enköping för att få stopp på en bil som jagades av en polispatrull efter att de de två unga männen i bilen smitit från betalningen på en bensinmack i Uppsala.

Kritiken mot polisjakten och den tragiska olyckan väcker raseri bland poliserna på UMF:
"Man kan ju bli trött för mindre. Rubriken i tidningarna borde vara "idiot struntade i att bron var öppen". Nej, men häng polisen i stället och skyll på dem.

Andra poliser skriver:
"Det konstigaste är förresten att våra lagar knappast motsvarar folkets syn på brott och straff. Ett demokratibekymmer."
"Vart i helvete är samhället på väg när polisen inte får försöka fånga de som begår vardagsbrott längre?"

[...]

Bitterheten mot bilden av polisens arbete som ges i media präglar också kommentarerna efter att en motorcykel med två beväpnade kriminella kraschat av vägen i Hässelby villastad. De två männen hade hotat flera personer med vapen på Hässelby torg innan de flydde på motorcykeln. När en polispatrull mötte motorcykeln i hög fart och svängde runt för att följa efter så såg poliserna att mc:n kört av vägen. Båda de misstänkta männen var allvarligt skadade, i det ena fallet livshotande.

En polisman kommenterar ironiskt:
"Vi får stå ut med sorgen... för att citera en känd film. Sen vill jag leka reporter och ifrågasätter starkt polisernas agerande. Så provocerande att möta en mc. Dom borde svängt av vägen. Vad ska jo (justitieombudsmannen) säga?"
En kvinnlig polis svarar:
"Karma is a bitch."

[...]

Missnöje med medier
Missnöjet och frustrationen med hur svenska medier och rättsvårdande myndigheter ser på polisens våldsanvändning skiner tydligt igenom i kommentarerna till en film med en dödsskjutning som ligger på Youtube.
"Jag undrar vad Stockholms tingsrätt skulle säga om den här skjutningen..." skriver en polis och lägger ut länken.
Youtube-klippet visar hur poliser i den amerikanska staden Tomah med ett 50-tal skott skjuter ihjäl en pistolbeväpnad man som öppnat eld mot polisen i en trafikkontroll.
En annan polisman kommenterar ironiskt:
"In Sweden we call it "framkallande av fara för annan."

[...]

Ironiserar
Andra medlemmar i Facebookgruppen ironiserar över hur svenska rättsvårdande myndigheter hade sett på ett liknande ingripande om det skett i Sverige:
"Varför skjuta tillbaka! Polisen hade väl skyddsväst för tusan!?"
"Kunde väl ha gömt sig bakom en bil?"
"Haha, Tingsrätten skulle ju ha krävt att polisen visste att det va ett riktigt vapen. Att det smäller betyder ju inget. Kan ju vara knallpulver."

[...]

Friande domar i framför allt tingsrätterna och, i polisernas tycke, allt för höga beviskrav väcker starka känslor i polisernas Facebookgrupp.
Ett exempel på det är när en medlem i det kriminella gänget Red Devils i maj frias av tingsrätten i Ystad efter att han hävdat att polisen planterat paket med kokain på honom när de visiterade honom.
"Det där är ju helt barockt!!!!!! Var tingsrätten påtänd????"
"Detta är ju för fan inte sant!!! Räcker inte polismans iakttagelser längre, måste man ha ytterligare ett vittne??? Grattis världen! Då kan vi glömma att rapportera trafikbrott t ex..."
"Kommer sluta att vi måste filma allt vi gör men vi får ju dock inte filma några andra människor för de kan ju bli kränkta..."

[...]

"Varför ska vi ens rapportera någon överhuvudtaget när inte resten av rättskedjan funkar?!"
"Vilka jävla idioter till nämndemän. Vad ska vi med tingsrätten till när det blir en sådan lekstuga. Här ser jag verkligen att vi kan spara skattepengar och lägga det på något vettigare. Typ slänga det i sjön eller nått".
"Gång på gång kommer tingsrätterna med märkliga domslut. Är det inte dags snart att lägga ner dom?"
"Nä, sparka de nämndemän och den domare som hade detta målet för de har tappat allt vett på vägen och borde läggas in på psykvården. För friska kan de ju inte vara..."

En annan medlem i Facebookgruppen skriver:
"Ingenting är på riktigt längre..."
(Expressen)I gårdagens Expressen skrek löp och förstasida ut att polisen gav uttryck för kvinnoförakt/kvinnohat.Expressen usla rubriker.... Polisens Facebookgrupp

I artikeln framgick det sedan att det inte alls var frågan om kvinnohat, utan att dåligt formulerad kritik riktades mot både män och kvinnor - lika många av vardera - som själva nedvärderat, kritiserat och i media, ut till svenska folket, uttalat sig fördomsfullt, utan förståelse för polisens arbete och ibland rent kränkande mot yrkeskåren.

De i polisens ledning som av poliserna uppfattas som mindre kompetenta i sin position drabbades också av polisens kommentarer, inte heller där var kritiken riktad mot just kvinnor, utan också mot män. Mot dem som i polisens ögon stod för en dålig ledning helt enkelt.

Jag kunde inte läsa in vare sig kvinnoförakt eller kvinnohat i det, utan enbart en stor frustration för den låga förståelse och den hetsjakt som bedrivs mot polisen i media. Och frustration inför vad som uppfattas som en icke fungerande ledning.

I dagens Expressen framställs det som om polisen skulle ha en särskilt låg respekt för rättssäkerheten, samt vara rasistiska.

Jag kan inte se det som Expressen och bekäftiga journalister i TV-sofforna påstår sig se i det som uttalas.
Jag ser vare sig kvinnohat, rasism, eller ett åsidosättande av rättssäkerheten

Jag ser exempel på det som uttalas vid många kaffebord, i många stugor, i många samtal - en frustration över att polisen inte kan utföra sitt arbete. Att hur de än gör så skall de kritiseras, att kontentan av den kritik och de åtgärder som polisledningen vidtar i slutändan innebär att polisen enbart skall ingripa mot laglydiga svensson som inte bjuder motstånd, inte trycker gasen i botten när polisen vill göra en trafik-kontroll, inte kan bli föremål för åtgärd vid identitetskontroll osv...

Uttalande som görs gällande Husbykravallerna stämmer troligen överens med de åsikter som finns hos majoriteten. Sluta dalta, varför i helvete står man och tittar på när ett gäng terrorister vandaliserar en förort och utgör en fara för de laglydiga invånarna i det och kringliggande områden..

Varför kritiserar man polisen för att idioter väljer att köra ihjäl sig. Om inte polisen får stoppa dårarna - vilka skall de jaga då?

Hur i helvete kan tingrätten/hovrätten resonera så jävla inkompetent, varför frias brottslingar när det är så uppenbart klart att ett brott begåtts. Samma kritik som man ofta hör både i media och bland allmänheten, nu sist gällande en friande dom i ett våldtäktsmål samt ett sänkt skadestånd gällande en man som lagt ut  inspelade samlag på porrsidor.
Kritiken mot rättsväsendet är inget som är isolerat till poliser, tvärtom, poliserna ger väl snarare uttryck för det som väldigt många, många gånger, känner.

Självklart skall REVA riktas mot dem som faktiskt kan misstänkas uppehålla sig i landet illegalt. Att kontrollera svensson mot REVA är ju bara absurt. Det är som om man skulle införa stickprov på husrannsakan och drogtester riktat mot alla medborgare för att ingen skall känna sig lite kränkt om de blir föremål för dessa åtgärder.

Jag kan för övrigt också berätta att också jag - med det resonemang som förs gällande REVA - i så fall blivit utpekad och kränkt av polisen. De jäklarna har nämligen vid flera tillfällen stoppat mig i kontroller och både kontrollerat mitt körkort och min nykterhet - helt utan föregående misstanke om brott, i rena rutinkontroller.

Jag känner mig dock inte kränkt, jag inser att för att fånga upp de som kör onyktra och utan körkort så krävs att man kontrollerar bilister, svårare är det inte. Om de däremot när jag åkte tunnelbana eller promenerade började kontrollera mitt körkort och min nykterhet för att se om jag körde bil olovligt eller onyktert så skulle jag finna det absurt och över gränsen. I det läget är det ju uppenbart att jag inte framför något fordon och myndighetsutövningen blir då bara en maktdemonstration.

Man skriker i media (och samhället) om att polisen skall ingripa, skydda allmänheten, beivra och förebygga brott - men när polisen ingriper så utsätts de av media för massiv kritik av journalister som inte alls tycks ha förstått polisens funktion och uppdrag i samhället.

Polisen ges uppdrag som de sedan inte backas upp i av sin ledning när de skall utföra. De skall skydda allmänheten men får inte resurser och inte stöd i det. En flat ledning försöker istället följa de oförstående och oinsatta medie-debattörernas åsikter och tycks som högsta mål ha att undgå kritik från bekäftiga journalister.

Det är klart att poliserna känner sig utelämnade, förbannade, frustrerade. Det är klart att polisen i privata sammanhang kan ge uttryck för det - precis som alla vi andra - så länge de sköter sitt uppdrag och uppträder korrekt i tjänsten.

Att poliser i ett slutet forum ger uttryck för sin frustration ser jag som ett mindre problem än att man låter dömda poliser och åklagare vara kvar i tjänst. Det urholkar förtroendet när man inte vet om myndighetsutövaren själv är brottslig eller inte. Det urholkar förtroendet när man inte vet om den myndighetsutövare man möter tillhör en "av de där" som genom brott manifesterat en skev syn på människor.

Att poliser däremot blir frustrerade över sin arbetssituation, medias massiva kritik för att de gör för mycket, för lite, och alltid alltid fel .. Det har jag stor förståelse för.

Att poliser blir frustrerade när de inte får uppbackning och verktyg av sin ledning i sitt arbete, det har jag förståelse för.

Den frustrationen sympatiserar många med.

Expressen lyfter fram facebook-gruppen i syfte att tysta polisers uttryck för den frustration de upplever i sin yrkesroll. Vad är poängen med det?

Varför väljer man ut det värsta på sidan och kablar ut som sanningar för alla som deltar där?

Varför ser man det inte för det det faktiskt är, ett slutet forum där medlemmarna kan ge luft åt sin frustration, svära av sig om arbetsvillkor, media och ledningens låga förståelse för deras arbete, rättsväsendets oförmåga att fullfölja deras försök att beivra brott osv..

Jag ser inte hot riktade mot enskilda, jag ser inte uppmaningar till hot eller trakasserier, jag ser kritik - ibland hårt och tveksamt uttalad.

Jag läser artiklarna och det är vad jag ser. Frustrerade poliser som funnit en form och ett forum där de kan blåsa av sig sin ilska och frustration, där de kan ge uttryck för detta istället för att låta ilskan växa på sig.

Jag tror att poliser som får den möjligheten att ventilera med kollegor blir bättre poliser på gatan.

Jag möter hellre en polis som fått lufta sin ilska och frustration över en inkompetent ledning och okunniga kritiker än en polis som skall försöka sköta sitt arbete trots att denne inombords är en tryckkokare av uppdämda känslor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar