tisdag 29 oktober 2013

Ja, det blev visst lite fel där SMHI :)


SMHI: ”Det blev fel”

Simone skulle dra in över Göteborg med full kraft, menade SMHI i går.

De nordiska meteorologkollegorna var inte lika övertygade och nu backar det svenska väderinstitutet:

– Vi placerade lågtrycket lite för långt norrut, säger Mats Johansson, meteorolog och chef för SMHI till Göteborgs-Posten.

[...]
Och SMHI medger nu att det blev lite fel:
– Vi placerade lågtrycket lite för långt norrut. Tack vare den sydligare banan drabbades inte Bohuskusten och Göteborgsområdet så hårt som vi trodde, säger Mats Johansson till GP.

Enligt SMHI såg det under måndagsförmiddagen ut som att det skulle bli byvindar på 32-33 meter per sekund som skulle dra in över Göteborgsområdet. Och institutet utfärdade därför en klass 3-varning över området.

[...]
”Få klagomål”

SMHI:s prognos ledde till att Trafikverket och Göteborgs stad vidtog krisåtgärder. Kommunanställda med arbetsuppgifter som går att genomföra utanför kontoret uppmanades att bege sig hem och arbeta i går.
Fritidsverksamheter och bibliotek stängdes. Och på sina håll uppmanades föräldrar att hämta sina barn tidigare.
Men vad detta kostade Göteborgs skattebetalare är det ingen som vet.

[...]

Efter ett par timmar nedgraderade SMHI sin klass 3-varning till en tvåa. Vilket också visade sig vara korrekt prognos, stormens lågtryckscentrum passerade inte alls över Göteborg. Trots att vädret inte blev fullt så extremt som SMHI först trodde ångrar de inte sig:
– Nej då. Vi har fått få klagomål hittills och myndigheterna, länsstyrelserna och MSB, är väldigt nöjda, säger Mats Johansson, meteorolog och chef för SMHI till Göteborgs Posten.

[...]
”Tecken på att det fungerar”

Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, tycker att kritiken mot SMHI är ”orättvis” .
– Min bild var att det var en bra prognos och man kan diskutera om SMHI tog i överkant. Men det som hände var att samhällsfunktioner tog varningen till sig och agerade efter det. För mig är det ett tecken på att systemen fungerar som det ska, att samhället lyssnar och vidtar åtgärder, säger han till Aftonbladet.

[...]

– Om SMHI inte varnat och tågen fortsatt att gå och ett X2000-tåg fastnat på västkustbanan hade det varit ett helt annat ljud i skällan, säger Michael Tjernström.
(Aftonbladet)





Det blev alltså fel .. men åt rätt håll :)

Jag håller med Tjernström, hade de inte varnat utan avvaktat och stormen hade blivit så illa som de befarat så hade det varit annat ljud i skällan. Då hade media klagat på den uteblivna varningen, för att inte tala om alla som hade kunnat hamna i rent farliga situationer på grund av utebliven varning.

Nu blev det en stor övning istället, en övning där samhället fick visa att det hade beredskap och planer för att hantera och agera i situationen. Bra där!

Hellre en varning för mycket än en varning för lite .. det är ju trots allt människoliv det handlar om i slutändan... 

1 kommentar:

  1. Är helt på din sida om det här. Hellre en varning för mycket än en för lite. Men samtidigt kan man ju undra om vi inte har lite övertro till SMHI. Vilken annan yrkesgrupp som själva säger sig ha 70% rätt på endags och tvådagsprognoser skulle man lita så mycket på. 3-5 dags prognoser lär de ha 50-60% rätt på. Man får ta det för vad det är. Något som underhåller människor. Vad skulle människor prata om ifall inte vädret funnits? :-)

    SvaraRadera