söndag 6 oktober 2013

Massgripanden efter dubbelmord på Madagaskar


Två personer mördades av lynchmobben på Madagaskar efter att en åttaåring hittats död med könsorgan utskuret och öppnad bukhåla.Nu har männen identifierats – samtidigt som 26 personer gripits misstänkta för att ha deltagit i mobben.

[...]

Två turister – en 38-årig fransman vid namn Sébastien J och italienaren Roberto G – torterades och brändes på bål när den lokala lynchmobben försökte hitta de skyldiga till mordet på en åttaårig pojke, skriver Le Monde.

Pojken ska ha varit försvunnen i över en vecka när han hittades på en strand på ön Nosy Be. Pojkens könsorgan ska ha varit utskuret och bukhålan öppnad.
Aftonbladet

Enligt fransk media hade männen förhörts om mordet på pojken när mobben stormade polisstationen och fick tag på de båda misstänkta, en alternativ förklaring som getts är att de förhörts som misstänkta men mutat sig fria och därför blivit föremål för mobbens attack.
En tredje person - den mördade pojkens farbror/morbror - skall också ha torterats och eldats upp, detta då han misstänks ha tillhandahållit barn (bl a pojken) till de båda européerna..

Jag kan förstå bybornas primitiva ilska och det uttryck det tagit sig. När människor ger sig på barn så väcks aggressioner, hämndbegär, frustration och en fruktansvärd ilska.
När rättssamhället inte förmår eller vill söka upprättelse för offren så uppstår till slut mobbar som tar saken i egna händer.
Det har händer utomlands i samhällen där det inte finns fungerande rättsapparater som i Madagaskar, det händer i Sverige, trots att vi skall ha en fungerande rättsapparat.

Personligen skulle jag nog ha mycket små problem med att överse om sex killar som nu friats av Svea Hovrätt, aktuella i våldtäkten mot en femtonårig flicka, skulle få samma behandling själva någon gång.. Ett mörkt rum med gärningsmännen uppradade, gängknullade och förnedrade ... Det skulle kanske få dem att förstå skillnaden på samtycke och ovilja, på ja och nej -- något som vårt rättssamhälle underlät att visa dem inom ramen för rättvisan.

Personligen har jag själv i tanken inte ha något problem med att ingå i en mobb som hällde  bensin på och satte eld på den pappa som för eldade upp sina barn för att hämnas på sitt ex.. Jag skulle nog till och med kunna tänka mig att hålla i tändaren eller dunken ...
Vårt samhälle skyddar inte barn från idioter - kanske skulle fler tänka sig för om en mobb lät dem smaka på den medicin de utsätter andra för .... Om de visste att de skulle få betala med samma smärta och utsatthet själva..

Samtidigt kan jag inte förlika mig med tanken på mobbar som tar lagen i egna händer. Främst för att det är så stor risk att oskyldiga drabbas. Vi behöver ett rättssamhälle där man värderar bevisen och där samhället står för bestraffandet av begångna brott - vi behöver ett samhälle som inte gör enskilda individer till brottslingar i frustration och ilska, som inte tar ut sitt hämndbegär på andra.


2 kommentarer:

 1. Jag känner exakt likadant. Frågan är hur jag skulle agera om jag ställdes in för faktum. Jag tror att hämnd är mycket vanligare än man tror i Sverige för när man läser artiklar om mord och misshandel kommer det fram ganska ofta ( i´andra forum än media) att det rört sig om hämnd. Man ska inte kunna gå begå brott mot barn och gå fri på det sätt man gör i Sverige.Folk börjar förlora förtroendet för hela rättssystemet och det innebär i längde att systemet förlorar sin legitimitet och då får vi ett samhälle där folk tar lagen i egna händer typ öga för öga.
  GF

  SvaraRadera
 2. Ja, precis - faran är när rättssystemet förlorar sin legitimitet eftersom människor då i allt högre grad kommer att ta lagen i sina egna händer.
  Det händer ju redan att människor gör det även i Sverige, tänker bland annat på en kille som friades från våldtäkt för ett par år sedan och blev uppsökt av flickans vänner som misshandlade honom grovt, våldtog honom med en vinflaska och bröt hans arm..
  De som "inte accepterade" våldtäkt och fördömde detta blev alltså själva dömda för våldtäkt på den unga mannen ...

  SvaraRadera