torsdag 19 december 2013

De leder den svenska naziströrelsen

I dagens Expressen fortsätter man uthängningarna med namn, bild och hemort, på människor som är invandrarfientliga. Nu är det inte människor som skrivit på avpixlat, utan människor misstänkta för brott som pekats ut som ledare för organisationen SMR:

Ur Expressen:

"Anders Bergman, författare och expert på höger- och vänsterextremism, tror att Svenska Motståndsrörelsen är på framfart.

- De har aldrig varit särskilt många till antalet, men deras aktivitet har ökat de senaste åren. Det man också kan se är att de tidigare varit aktiva på landet, men nu försöker etablera sig i storstäderna, säger han.

Risken är överhängande att de dyker upp i Kärrtorp på söndag igen, menar han, och tycker att man ska ta hotet på allvar.

- Man ska inte stämpla dem som ett gäng som inte vet de håller på med, utan man ska ta det på största allvar att en grupp människor vänder sig emot demokratin, utbildar sina medlemmar ideologiskt, tränar dem i kampsport och självförsvar. De tillhör Skandinaviens mest radikala nynazister.

- De har vänt sig från samhället, är väldigt politiskt övertygade och har en organisationsstruktur som liknar det rumänska järngardet på 30-talet. Det är nog väldigt svårt att nå dessa människor."
(Expressen)


Jag förvånas lite av att man hänger ut hemort på en person som lever under skyddad identitet och kan inte låta bli att undra om det är - och i så fall hur det kan vara - lagligt.

Jag kan inte heller låta bli att undra över vad Expressen vill uppnå med uthängningarna. Igår sprängde man dörren till bostaden för en av de i Expressen tidigare uthängda politikerna. Innan Expressens uthängning fanns ingen hotbild mot politikern, och sprängningen får nog anses vara en direkt konsekvens av Expressens kartläggning av dem som skrivit på Avpixlat.


Bombattentat hos SD-politiker i Arlöv

[...]
Någon slängde in en sprängladdning genom brevinkastet.
[...]
– Det har varit en kraftig detonation. Man har använt sig av en form av sprängladdning, slängt in den genom brevinkastet. Delar av dörren har flugit in genom bostaden, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl på Skånepolisen.

Anders Dahlberg, som kandiderade till kyrkofullmäktige i Burlöv kommun för Sverigedemokraterna, var hemma med sin fru och barn när det hände.
[...]
Enligt polisen finns ingen uttalad hotbild mot SD-politikern.
– Ingenting som vi känner till i nuläget, men vi håller på att undersöka för att få en bild av händelseförloppet, säger Magnus Lefèvre.
[...]
Under onsdagsmorgonen kommenterade sedan Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder attacken i SVT.
– Det är lätt att tro att det här är en konsekvens av Expressens kampanj där man hängde ut en handfull företrädare för Sverigedemokraterna. Utan att förringa vad den här företrädaren har skrivit på nätet, är det är lätt att tro att det är en konsekvens av det, säger han.

Och Martin Kinnunen pressansvarig för Sverigedemokraterna säger så här till TT.
– Vi vet inte så mycket mer än det polisen har sagt. Vi har fått information om sprängdådet från partiets säkerhetschef, som bedömer att den enda rimliga hotbild som kan finnas mot denna personen har att göra med skriverierna i Expressen. Man ser inga andra hotbilder, personen har inga framträdande uppdrag och har inte heller gjort några andra uttalanden i media på något sätt, säger Martin Kinnunen som är pressansvarig för Sverigedemokraterna till TT.
(Expressen)När det gäller en politiker är det inte fel att skriva vad denne ger uttryck för givetvis. Man måste dock starkt ifrågasätta om eller vad Expressen tänkt när man visar upp politikerns privatbostad i media.
(Bortsett från att man måste ifrågasätta grunden till att Expressen ens kommit över informationen givetvis. De kan värja sig hur mycket de vill - men att de gjort gemensam sak med researchgruppen och är delaktiga i den åsiktsregistrering som de sysslar med är nog klart för alla som klarar att tänka istället för att bara "känna" sig fram)

När man nu dagen efter explosionen kablar ut nya uppgifter - om icke politiker - och hänger ut dem med namn och adress, samt opixlad bild (hur var det nu med den där policyn), så undrar man lite om Expressens syfte är att utsätta också deras familjer för samma risk som man genom sin kartläggning utsatte en SD politikers fru och barn för...

Mattson på Expressen kan givetvis invända mot kritik och säga att det faktiskt ÄR viktigt och i allmänhetens intresse att få reda på vilka som står bakom organisationer som brukar våld i politiskt syfte och att det därför finns goda skäl att visa vilka de är.

Om vi säger att jag köper det konceptet, då undrar jag varför Expressen inte tycker det är lika viktigt att hänga pedofiler för att skydda barn. Är barn hälsa och säkerhet mindre viktig än demonstranter som själva väljer sin eventuella utsatthet?

Nåja, om nu Expressen verkligen tror på att det är viktigt och angeläget att hänga ut extremister, då kan vi givetvis se fram emot en uthängning av de grupper som huserar på vänsterkanten också..

Säkerhetspolisens presseminarium om våldsbejakande extremism 16 december

[...]
Av de två huvudsakliga våldsbejakande extremistmiljöerna vit makt-miljön och autonoma miljön, är det i dagsläget den autonoma miljön som utgör det största hotet. Det beror på bland annat på att majoriteten av de fall av otillåten påverkan som Säkerhetspolisen känner till kommer från denna miljö.
[...]
En stor del av fallen av otillåten påverkan gäller våldsamma konfrontationer mellan extremistmiljöerna och så kallade hembesök där framförallt autonoma aktivister tagit reda på meningsmotståndarnas adresser och hotat eller förstört egendom.
[...]
(Säkerhetspolisen)


Om nu Expressen vill leva upp till de åsikter de påstår sig stå för i demokratin och yttrandefrihetens namn kommer det sannolikt bli lite problematiskt att samarbeta med researchgruppen och dess medlemmar är min gissning.
För en kartläggning av vänsterextremisternas åsikter, uttalanden och nyckelfigurer så får nog Expressen söka samarbete med just de extremister de idag hänger ut. Det torde dock inte vara några större problem - Expressen samarbetar ju idag med kända extremister i yttrandefriheten och demokratins namn.

Jag ser fram emot den kartläggning som Expressen givetvis - ärliga och principfasta som de är på Expressen - kommer att göra ..

För så blir det väl ....eller?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar