torsdag 5 december 2013

Dejtingligan (mördarligan) inför rätta i dag

Planen var att 32-åringen skulle luras på pengar – men det urartade i ett bråk som slutade med att han höggs ihjäl.
I dag började rättegången mot de fem i dejtingligan.

[...]
Dådet skedde i Solna torsdagen den 5 september.

Flickorna hade då vid flera tillfällen lurat "gubbar" att de skulle sälja sexuella tjänster. Så var planen även denna gång. Men det urartade i ett bråk.

– När åklagaren beskrev hur offret mördades med 18 knivhugg, grät flera av hans anhöriga som var på plats i rättssalen, säger Aftonbladets reporter Linda Hjertén.

Efter att offrets misshandlats och knivhuggits, ska en av flickorna lyst upp platsen med sin mobil, så att den andra flickan kunde vittja mannens fickor. De fick med sig 5000 kronor som de fem sedan delade mellan sig, sa åklagaren.
Lämnade döende man i skogen

Den döende 32-åringen vädjade till de som började släpa honom in i skogsdungen att lämna honom på cykelbanan. Men de släpade in honom in i skogen ändå.

– Och där släpper de honom, sa åklagaren.
[...]
Flickorna åtalades för grovt rån. Två av männen åtalas för mord och grovt rån och den tredje mannen för medhjälp till grovt rån.
(Aftonbladet)

Jag har skrivit om fallet två gånger tidigare. Dels under rubriken:

Ibland är inte medlidandet på topp.....

Samt under rubriken:

Ansvar .. hmm...

Efter att ha läst dagens artikel och sett rapporteringen från första rättegångsdagen så ändrar jag ståndpunkt:
Ibland är medlidandet på topp. Medlidandet med det mördade offret och hans anhöriga. 

Rent krasst är jag av åsikten att den som köper sex och blir blåst på både pengar och tjänst inte är värd särskilt mycket sympati. Det är helt enkelt inte okej att se på andra människor runkprylar man kan köpa. Därmed inte sagt att jag anser att den sexsäljare (äkta eller spelad) som lurar sexköpare skall gå ostraffad. Jag anser inte att brott i någon form är "okej" och anser absolut att man skall verka för att sådana åker dit och får ta sitt straff.

Från stöld till mord är dock steget långt. Straffet för sexköp är dagsböter - dvs förlust av pengar och prestige, straffet för sexköp är inte misshandel och inte mord. 

Det här fallet  är dessutom ett av de mer kallblodiga morden man läst om.
Att först misshandla och hugga en person 18 gånger utan att det föreligger någon egentlig aggression i botten mot personen är ju osedvanligt brutalt i sådana här sammanhang.

Att fem i förening sedan släpar en svårt skadad, döende man som vädjar, bort från all möjlighet till hjälp och drar personen avsides för att där sedan lämna honom att dö .. Det är så kallt, beräknande och avskyvärt så det blir svårt att greppa.

Tanken på den dödsångest mannen måste ha upplevt väcker både ilska och ångest. Tanken på vad som rör sig i hans anhöriga när de får höra om hans sista tid och den kallsinnighet som förelegat hos förövarna är smärtsam.

Nu tror jag i och för sig fortfarande att tjejerna guidades av sina äldre manliga medbrottslingar i rånen - och inte att tjejerna var de drivande eller de som planerade dåden såsom det framställdes i media en period.

Det förtar dock inte att de i samförstånd med männen bestämde att det skadade rånoffret skulle dö. De visste att han var allvarligt skadad - de kan inte ha undgått att upptäcka det när de gick igenom hans fickor.
De hörde honom vädja, de hjälpte till att flytta honom ur synhåll, de gav fullständigt tusan i att larma både i anslutning till brottet och senare..

Ett mord i samförstånd imo. Ett mord i samförstånd i högre grad än Malexandermorden - eftersom här har samtliga fem varit delaktiga i själva dödandet - även om inte alla höll i kniven.

Flickorna åtalas inte för mord. Varför då undrar jag? De åtalas inte för medhjälp till mord. Varför då?
De har ju varit delaktiga i mordet de också. De har fattat ett medvetet beslut i samförstånd med övriga att undanröja rånoffrets möjlighet till hjälp. De lämnade honom att dö.

Ena mannen åtalas för medhjälp till grovt rån. Inte mord, inte rån, trots att brotten begåtts i samförstånd mellan dem..

Endast två åtalas för mord. En loska i ansiktet på de anhöriga imo.
Alla fem borde åtalas för mord. Alla fem har i samförstånd dödat en man.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar