lördag 14 december 2013

Lena Mellin - Jag har svårt att förstå sarkasmen

[...]Som Aftonbladet avslöjade igår skriver en av Sverigedemokraternas riksdagsledamöter, Stellan Bojerud, märkliga saker i sociala medier.
[...]
Det senare är ett märkligt argument. Alla åsikter är nämligen inte i sin ordning, inte ens om man framför dem med hög röst på torget med namnlapp på ryggen.

Att hetsa mot folkgrupp kan vara olagligt. Att förtala kan vara olagligt. Att förolämpa kan vara olagligt. Att hota kan vara olagligt.
[...]
Att just Stellan Bojerud skriver konstiga saker på nätet är förvånande. Bojerud är den Sverigedemokrat i riksdagen som hade den absolut mest solida yrkeskarriären bakom sig innan han blev riksdagsledamot hösten 2012 efter den då avlidne William Petzäll.

Han har jobbat inom socialtjänsten och i det privata näringslivet. Men framför allt är han militär. Han blev officerare redan 1966. När han lämnade den aktiva tjänsten var han överstelöjtnant och chef för territorialförsvarssektionen i Stockholm.

Därefter jobbade han några år som lärare i militärhistoria vid Försvarshögskolan. Bojerud är dessutom författare och kommentator.

Under Gulfkriget användes han som expertkommentator i bland annat Svenska Dagbladet. Han har skrivit ett flertal böcker om militärhistoria och är en av personerna bakom pseudonymen Harry Winter.

Nåväl, denne ledamot sedan mer än tjugo år av den kungliga Krigsvetenskapsakademin skriver nu konstiga saker på nätet och hävdar med emfas att han är rasist.

Som sarkasm betraktad är den svårbegriplig. Som statement är det i bästa fall ytterst plumpt och i sämsta fall sant. Rasister borde inte sitta i riksdagen.
(Lena Mellin Aftonbladet)

Ja, du och din reporter tycks ha svårt både för sarkasm och för svenska språket.

Det Stellan med emfas säger är att han INTE är rasist..

Även om ni har svårt att läsa text i ett kontext och utifrån det dra slutsatser om vad en person egentligen säger, så framgår det väl ganska klart i ert eget videoklipp att han INTE anser sig vara rasist och INTE vill ha det epitet klistrat på sig:

Aftonbladets Video med Stallan Bojerud

Jag undrar också - var i dessa citat hittar du något som bryter mot lagen? Och vilken lag?

Så skriver SD-toppen på nätet

[...]
"Det är en märklig upplevelse. Att vara beroende av andra och mötas av all välvilja och omsorg. Detta gäller främst svenska kvinnor, men även svenska män. Människor av främmande härkomst lämnar i regel ingen hjälp. Då gäller det att komma upp på en trottoir eller öppna en dörr. Inget som kostar pengar..." (Exponerat)

"Ja, jag beundrar de insatser som ett antal SS-officerare och frontmän gjorde i ärlig strid mellan nationer och jag fördömer så hårt jag kan de övergrepp som inte blott SS, utan även andra nazi-organisationer gjorde för att åstadkomma Förintelsen." (Avpixlat)

"Att få MENA-invandrare till Storuman, Dorotea, Wilhelmina, Hoting m fl orter är inte realistiskt. De är inte spantade för gång i is och snö under starka minusgrader." (Avpixlat)

Hej och hå! Vi har ju de ensamkommande mödrarna. De anländer med make, barn och svärföräldrar, men då de uppger sig yngre än 18 år blir de juridiskt sett ensamstående eftersom varken maken eller svärföräldrarna räknas som vårdnadshavare. Sverige är fantastiskt. (Avpixlat)

"Asiater må vara lågutbildade, men de är fredligt sinnade och kräver inget. De hittar själva bostäder och arbete." (Avpixlat)

Jag är rasist. Stolt rasist. Gift i 30 år med en underbar hustru som var Holländsk-Indonesiska. En utlandsadopterad dotter, som är gift med en man från Afrika. De har tre barn, mina älskade barnbarn. [...] Nu gift med Manora från Laos. Hon hade med sig två barn med ”invandrarbakgrund” (hatar ordet). Dottern är gift med en finländare och har ett barn (med---). Sonen är ogift, men har en amerikansk flickvän (som just nu bor hos oss), som han träffade under sin skoltid i Manilla, Filippinerna. [...] Men jag är rasist. Jag gillar det, för Stagnelius har lärt mig att ”adla”... (Mitt i steget)
(Aftonbladet)


Stellan Bojerud är väl inte den mest lysande stjärnan i svensk politik, och vore han företrädare för något annat parti så kunde man verkligen finna hans uttalanden något märkliga. 
Nu är han ju företrädare för SD, ett parti som kommit in i riksdagen på grund av sin kritiska hållning till invandrare. Det blir alltså lite märkligt att anse att kritiska uttalanden från SD:s företrädare inte väcker storm i partitoppen är något märkligt.

Det som däremot känns väldigt märkligt är att Aftonbladet känner sig nödgade att vantolka och göra rubriker av sina vantolkningar när det gäller Stellan Bojerud. Är det verkligen så tunnsått med plumpa uttalanden och riktiga rasister inom SD?

Eller är det bara så att Aftonbladet eller någon på tidningen stör sig på just Stellan Bojerud?

Det är ju inte första gången Aftonbladet väljer att vantolka det han faktiskt uttrycker och braska på en rubrik satt utifrån sin egen oförmåga att förstå det karln säger..

Nej, jag hör inte att han ger Svenskarnas parti sitt stöd...

Om Aftonbladet vill framstå som trovärdiga i sin rapportering så är det nog dags att ta sig en funderare på vad och hur man rapporterar, och att avstå från att försöka göra nyheter av det reportrarna saknar förmåga att förstå och tolka... 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar